Canadian TV, Computing and Home Theatre Forums banner

Opcje Home (VOIP): Umowa Shaw/Rogers wygasa

Tags
voip
840 views 30 replies 14 participants last post by  Gentleman  
#1 ·
Otrzymaliśmy powiadomienie e-mail (po raz pierwszy), że nasz plan wygasa za kilka miesięcy.

Nadal potrzebujemy telefonu stacjonarnego i mamy naprawdę dobrą taryfę u Shaw/Rogers i Shaw/Rogers na ten kontrakt, ale Rogers chce nas przenieść na droższy plan. Próbuję wymienić moje opcje.

Myślę o porzuceniu Shaw na rzecz Telus. Przyjrzałem się niektórym usługom VOIP, takim jak VOIP.MS, które wydają się dość skomplikowane: rozliczenia w dolarach amerykańskich, płacisz za połączenia przychodzące i wychodzące, w tym spam. Konfiguracja może być również skomplikowana.

Z drugiej strony jest Fongo, ale rozmowy nie wydają się odzwierciedlać dobrych doświadczeń z nimi w tych dniach, ze słabym lub nieistniejącym wsparciem.

Naszym priorytetem numer jeden jest zachowanie naszego 35-letniego numeru telefonu. Nie chcemy ryzykować jego utraty, jeśli dostawca zniknie. Jest to z pewnością mało prawdopodobne w przypadku Telus/Bell i Rogers.

Mam nadzieję, że można podzielić się kilkoma doświadczonymi doświadczeniami.

Dziękuję z góry.

#2 · (Edited)
Używam voip.ms od lat. Niezbyt skomplikowane. Można przekierować swój numer na jeden z telefonów komórkowych. Miałem telefony w całym domu aż do kilku lat temu (bezprzewodowe podłączone do jednego urządzenia z voip.ms). Usunąłem je i teraz przekierowuję, jak powiedziałem. Mówimy o 1-2 dolarach miesięcznie za numer i 0,09 centa za minutę rozmowy. Każda karta kredytowa będzie działać. Tak, dolary amerykańskie, więc 2,80 i 1,26 centa kanadyjskiego.

Zacząłem od bezpłatnego numeru, ponieważ lokalnie nie było już dostępnych linii telefonicznych/numerów (prawda! Telus na wiejskim obszarze Kolumbii Brytyjskiej) i usługa komórkowa była droga, ale w końcu położyli więcej kabli i dostaliśmy lokalny numer. Potem zdałem sobie sprawę, że to dużo miesięcznie za ledwo jakiekolwiek rozmowy, ponieważ używano numerów komórkowych, więc przeniosłem numer do nich. Żadnych więcej połączeń na niego, więc zrezygnowaliśmy. Nadal mam bezpłatny numer, ponieważ używałem go dla małej firmy i mam numer z Beverly Hills tylko dlatego, wraz z kilkoma innymi. :)

Jedną z zalet voip.ms był wirtualny recepcjonista, więc kiedy nasze numery komórkowe dzwoniły do domu, mogliśmy 1. kontynuować dzwonienie do domu lub 5. dzwonić na inny numer. To oszczędzało nam długodystansowe rozmowy komórkowe (już nie dotyczy). Tak, musiałem skonfigurować "IVR". Potrzebujesz przyzwoitego internetu.

Telus ma roczny plan komórkowy za 100 dolarów rocznie... 100 minut, nielimitowane połączenia przychodzące i SMS-y. Oferowali nielimitowane połączenia w Kanadzie i 2 GB danych jako bonus, ale teraz wrócili do podstawowej oferty, ale działałoby to do parkowania numeru i przekierowania do Ciebie, jeśli masz zapasowy telefon komórkowy.

Moje przemyślenia

#4 ·
Rogers już nawet nie reklamuje telefonu stacjonarnego. Wydaje się, że jest dostępny tylko jako dodatek za 10 USD miesięcznie, jeśli masz ich internet i telewizję. Myślę, że jeśli wybierzesz Telus, będą chcieli około 50 USD miesięcznie jako samodzielną usługę, podobnie jak Bell.

#5 ·
Chociaż pozornie dobrze ukryty, wydaje się, że telefon stacjonarny jest nadal dostępny w ramach pakietu. Modem, który posiadam, zawiera gniazdo telefoniczne, a także Ethernet do Internetu. Może trzeba będzie zadzwonić, aby dowiedzieć się, co jest dostępne.

#9 ·
Chociaż najwyraźniej dobrze ukryty, telefon stacjonarny wydaje się być nadal dostępny w ramach pakietu. Modem, który posiadam, zawiera gniazdo telefoniczne, a także Ethernet do Internetu. Może trzeba zadzwonić, aby dowiedzieć się, co jest dostępne.
Jest niesamowicie dobrze ukryty (zakopany): https://www.rogers.com/home-phone

#7 ·
Rozpocząłbym migrację poczty e-mail do nowej, aby zapobiec zakłóceniom, gdy Rogers odłączy obecną. Przejście może czasami potrwać miesiące z powodu ważnych kontaktów, które mogą zostać przeoczone. Istnieje kilka darmowych opcji poczty e-mail. Używam mail.com od lat bez problemów. Proton Mail to dobra opcja.

#8 ·
@Humbar Shaw Home Phone nie kosztuje już 10 USD miesięcznie z internetem lub pakietem. Teraz kosztuje ponad 20 USD miesięcznie + podatek. Dział utrzymania klienta jest skłonny udzielić niewielkiej zniżki do 16 USD. W porównaniu do Telus wiedzą, że są tańsi, ale nie tańsi niż Teksavvy. Rozważyłbym ich dla telefonu stacjonarnego, jeśli nie usługi VOIP, jak Fongo.

Shaw Home Phone ma błąd, który powoduje, że każda pozostawiona poczta głosowa jest oznaczana datą czasu w Albercie. Jest też kilka innych niuansów.

Na nasze potrzeby nasza linia stacjonarna jest w zasadzie naszą linią życia. Przekierowujemy nasze telefony komórkowe na nasz telefon stacjonarny (nie używamy telefonów bezprzewodowych) i używamy go jako linii faksu. W zasadzie nasze telefony komórkowe są naszymi telefonami bezprzewodowymi.

VOIP.ms jest nadmiernie skomplikowany pod względem rozliczeń. Otrzymujemy :poop: masę spamowych połączeń, mimo że zapisaliśmy się do rejestru DNC. Shaw dobrze sobie radzi z ich blokowaniem, a ja od czasu do czasu wyłączam tę funkcję, aby zobaczyć, ile spamu przechodzi. VOIP.ms nalicza opłaty za każde spamowe połączenie, pocztę głosową, przekierowanie połączeń itp. To naprawdę skąpstwo.

Płacenie w dolarach amerykańskich, biorąc pod uwagę naszego kanadyjskiego peso, nie wydaje się wartościowe, zwłaszcza gdy często spędzamy godziny (na linii) w centrach obsługi klienta. Istnieją również dodatkowe opłaty za wymianę walut przy płatności w innej walucie.

Dodatkowo, Shaw Retentions Executive Office, który dwa lata temu ustalił plan retencyjny, zapewnił mnie, że plan, który mi dali, był najlepszy. Niedawno dowiedziałem się, że to było kłamstwo, wielu innych otrzymało jeszcze lepszy plan, a także z bonusem za zapisanie się (dla obecnych klientów) w wysokości około 300 USD. Naprawdę nie lubię Shaw/Rogers. Ale wyobrażam sobie, że Telus nie jest lepszy.

@ExDilbert ma rację. Przenieś teraz swoją pocztę internetową Shaw, ludzie zaczynają mieć problemy z dostępem do niej. Może zostać ponownie przypisana lub zamknięta z miesięcznym wyprzedzeniem.

#26 ·
@Humbar Shaw Home Phone nie kosztuje już 10 $ miesięcznie z internetem lub pakietem. Teraz ponad 40 $ miesięcznie + podatek. Retencje są skłonne dodać niewielką zniżkę do 16 $. W porównaniu do Telus wiedzą, że są tańsi, ale nie tańsi niż Teksavvy. Mogę ich rozważyć dla telefonu stacjonarnego, jeśli nie usługi VOIP, jak Fongo.

Shaw Home Phone ma błąd, który powoduje, że każda pozostawiona poczta głosowa jest datowana według czasu w Albercie. Jest też kilka innych niuansów.

Dla naszych potrzeb nasza linia stacjonarna jest w zasadzie naszą linią życia. Przekierowujemy nasze telefony komórkowe na nasz telefon stacjonarny (nie używamy telefonów bezprzewodowych) i używamy go jako linii faksu. W zasadzie nasze telefony komórkowe są naszymi telefonami bezprzewodowymi.

VOIP.ms jest nadmiernie skomplikowany pod względem rozliczeń. Otrzymujemy :poop: masę spamowych połączeń, mimo że zapisaliśmy się do rejestru DNC. Shaw dobrze je blokuje, a ja od czasu do czasu wyłączam tę funkcję, aby zobaczyć, ile spamu przechodzi. VOIP.ms nalicza opłaty za każde połączenie spamowe, pocztę głosową, przekierowanie połączeń itp. To naprawdę skąpstwo.

Płacenie w dolarach amerykańskich, biorąc pod uwagę naszego kanadyjskiego peso, nie wydaje się wartościowe, zwłaszcza gdy często spędzamy godziny (na linii oczekiwania) w centrach obsługi klienta. Istnieją również dodatkowe opłaty za wymianę walut przy płatności w innej walucie.
Ciekawe. Jesteśmy z voip.ms od ponad 10 lat i nie doświadczyliśmy Twoich problemów.
Mamy dwa numery telefonów voip.ms. Jeden dla naszego telefonu stacjonarnego, drugi dla dedykowanej linii faksu. Nigdy nie odebrałem połączenia spamowego, ponieważ mam włączone filtrowanie połączeń.
Pod względem kosztów nie mogę znaleźć nic tańszego z tak bogatymi funkcjami. Nasze dwa numery razem kosztują nas 7 $ miesięcznie.
Jeśli chodzi o konfigurację, tak, może być zniechęcająca. Istnieją jednak wiki i filmy na YouTube, które mogą Ci pomóc.
Jedno zastrzeżenie. Upewnij się, że poprawnie skonfigurowałeś informacje o rejestracji 911, a jeśli się przeprowadzisz, aktualizuj je.

#10 ·
Z ciekawości możesz dodać go do pakietu za 15 USD. Nie mam tego obciążenia na moim rachunku. Ponadto, jak omówiono w innym wątku, właśnie obniżyłem mój rachunek o 22 USD. Miałem tyle zmian na przestrzeni lat, że trudno jest śledzić rzeczy.

#14 ·
Zmigruj teraz swoją pocztę internetową Shaw, ludzie zaczynają mieć problemy z dostępem do niej. Może zostać przeniesiona lub zamknięta z miesięcznym wyprzedzeniem.
Kiedy odchodziłem z Rogers, zamknęli pocztę tego samego dnia. Może ta polityka się zmieniła, ale pozostawiła złe wrażenie, zwłaszcza że usługa poczty e-mail, z której korzystają, jest bezpłatna przy bezpośredniej subskrypcji.

Miałem tyle zmian przez lata, że trudno nadążyć za rzeczami.
Moje doświadczenie jest takie, że używają zmian, aby ukryć funkcje, które chcą wycofać lub za które chcą dodatkowo pobierać opłaty. Było to najbardziej zauważalne w przypadku telewizji, ponieważ oferowali nowe pakiety i twierdzili, że zapewniają te same kanały. Zwykle skutkowało to utratą do pół tuzina kanałów, których odzyskanie kosztowało więcej. Innym razem odmowa Rogersa dostarczenia ulepszenia modemu w celu rozwiązania problemów technicznych zakończyła się utratą promocji o wartości około 30 USD. Innym razem odmówili naprawy uszkodzonej linii zewnętrznej, chyba że zaktualizowałem do znacznie droższego planu. Niepłacenie spowodowałoby utratę całej łączności internetowej o dużej prędkości. Na tym obszarze, gdzie nie ma znaczącej konkurencji, tylko 5Mbps DSL.

#15 · (Edited)
Jestem z Roger/Shaw i mam pakiet internet/TV w 2-letniej umowie. Shaw przestał oferować telefon jako część umowy jakiś czas temu, ale przez 6 lat naliczał mi tylko 20,00 NLG miesięcznie za mój telefon domowy. Dwa miesiące po podpisaniu umowy z Rogers/Shaw podnieśli ceny za dodatkowe dekodery TV o 10,00 NLG miesięcznie za każdy z 2 dodatkowych dekoderów, które posiadam. Zadzwoniłem i walczyłem o obniżenie tej podwyżki i udało mi się ją obniżyć do 7,00 NLG za jeden dekoder i 5,00 NLG za drugi. Miesiąc później zostałem poinformowany, że koszt mojego telefonu domowego wzrośnie z 20,00 NLG do 40,00 NLG miesięcznie. Były to 2 podwyżki cen w ciągu 4 miesięcy od momentu zostania klientem Rogers, po 0 podwyżkach cen przez 6 lat u Shaw. Nawet nie fatygowałem się, żeby do nich tym razem zadzwonić, ponieważ byłem już zmęczony koniecznością dzwonienia i kłócenia się z nimi, ponieważ nawet jeśli by ją obniżyli, i tak zapłaciłbym więcej. Zacząłem szukać i odkryłem, że istnieją tańsze opcje i naprawdę nie chcę dawać więcej pieniędzy firmie, którą nazwałbym chciwą. Znalazłem Voip Much i mamy 2 sklonowane urządzenia (każdy telefon komórkowy dzwoni, gdy dzwoni telefon domowy, co uwielbia moja żona!) oraz darmowe rozmowy w całej Kanadzie (z wyłączeniem Jukonu, Terytoriów i Nunavut) oraz w USA z wyjątkiem Alaski za 13,83 NLG miesięcznie, plus zapłaciliśmy jednorazową opłatę w wysokości 49,99 NLG za wymagane urządzenie ATA. Działa fantastycznie i jestem wdzięczny, że Rogers jest tak chciwy, ponieważ inaczej prawdopodobnie nigdy nie zdecydowałbym się na voip.

#16 ·
Rogers oferował kiedyś telefon za darmo w ramach pakietu telewizyjnego i internetowego. Biorąc pod uwagę, ile pobierają za telewizję i internet, tyle to jest warte. Dodanie VoIP kosztuje prawie nic, ponieważ infrastruktura jest już opłacona, a koszty danych dla przepustowości głosu IP są bliskie zeru. VoIP ATA jest często wbudowany w istniejący sprzęt.

#21 ·
Mój dostawca pobiera 18 $/miesiąc za telefon domowy, który obejmuje wszystkie funkcje plus rozmowy na terenie całej Kanady. Adtran ONT ma port POTS z tyłu obok portu 10Gig. Teraz jest to droższe niż telefon domowy Rogers, chociaż mój Internet jest znacznie tańszy niż Rogers. Nawet nie sądzę, że Bell sprzedaje teraz telefon domowy bez Internetu.

#22 · (Edited)
Od początku 2013 roku korzystam z usługi telefonii domowej Ooma (własnościowy VOIP). Obecnie płacę 6,34 USD „podatków i opłat” za „bezpłatną” usługę podstawową oraz dodatkowe 9,99 USD plus podatek (czyli 11,39 USD) miesięcznie za Plan Premier, który oferuje wiele dodatkowych funkcji. Czyli łącznie 17,73 USD miesięcznie. Plan podstawowy obejmuje bezpłatne rozmowy w całej Kanadzie, a Plan Premier dodaje rozmowy do USA i Meksyku.

Musisz kupić ich własne pudełko z góry, które nie jest kompatybilne z żadną inną usługą. Obecnie kosztuje około 110 USD plus podatek.

Dostępne są aplikacje na Androida i iOS, które pozwalają na wykonywanie i odbieranie połączeń za pomocą telefonu komórkowego (przez Internet), tak jakbyś korzystał z systemu bezpośrednio. Podoba mi się funkcja wysyłania wiadomości tekstowej na mój telefon komórkowy, informującej mnie o pozostawieniu wiadomości głosowej w usłudze poczty głosowej Ooma.

Należy jednak pamiętać, że Ooma nie może wysyłać ani odbierać wiadomości SMS (tak samo jak w przypadku linii POTS).

System Ooma był dość łatwy w konfiguracji, a przeniesienie mojego istniejącego numeru przebiegło sprawnie. Miałem do tej pory tylko kilka problemów; ostatnio żadnych. Wszystkie zostały szybko rozwiązane.

Jednak jestem trochę niezdecydowany, czy ich polecać. Ich forum użytkowników jest praktycznie niedostępne od miesięcy (problemy z logowaniem) i nie mają tam prawie żadnej oficjalnej obecności. Chociaż osobiście nie potrzebowałem tego od dłuższego czasu, czytałem, że zdolność obsługi klienta do rozwiązywania problemów może być w dzisiejszych czasach różna.

Mówią, że mają 30-dniowy okres próbny bez ryzyka.

#24 ·
Jednak jestem raczej niezdecydowany co do ich polecania. Ich forum użytkowników jest praktycznie niedostępne od miesięcy (problemy z logowaniem) i nie mają tam praktycznie żadnej oficjalnej obecności. Chociaż osobiście nie potrzebowałem tego od dłuższego czasu, czytałem, że zdolność obsługi klienta do rozwiązywania problemów jest obecnie nieprzewidywalna.

Mówią, że mają 30-dniowy okres próbny wolny od ryzyka.
Ciekawe, też z tego korzystałem, przez lata bez problemów, a potem zrezygnowałem z numeru domowego. Zamierzałem polecić Ooma znajomemu, który się przeprowadza, ale jego żona chce zachować ten sam numer domowy. Teraz nie jestem pewien, ponieważ on w ogóle nie jest biegły w technologii.

#23 ·
Używałem MagicJack przez lata. Jest bardzo tani. Zawsze działał dla mnie całkiem dobrze. Nie posunąłbym się tak daleko, aby powiedzieć, że jest to zamiennik domowej usługi telefonicznej i nie próbowałbym przenosić numeru z nimi, ale jako linia dodatkowa, która zapewnia rozmowy w Kanadzie i USA za bezcen, warto spróbować.

#25 ·
Próbowałem Ooma jakiś czas temu i działało dobrze w domowej sieci Wi-Fi. Było to dla znajomego w instytucji, gdzie Wi-Fi było bardzo wolne i tam w ogóle nie działało. (Streaming TV działał.) Aplikacja VoIP na moim telefonie działała, ale jakość dźwięku była dość słaba. Po prostu upewnij się, że Ooma ma dobre połączenie Wi-Fi, aby uzyskać najlepsze rezultaty.

#27 ·
Popieram VOIP.ms. Jest bardzo bogaty w funkcje, ale można go również łatwo używać bez zagłębiania się w bardziej zaawansowane funkcje. Jedynym problemem jest konfiguracja ATA. Inne firmy VoIP często dostarczają wstępnie skonfigurowane pudełko, ale żądają znacznie więcej za mniej. Innym zastrzeżeniem jest to, że VOIP.ms zasadniczo działa na zasadzie pay-for-use. Może to być tylko grosz za minutę, ale jeśli jest używany przez kilka godzin dziennie, może się to sumować.

#28 ·
Kiedy Twój kontrakt wygasa/wygasł, Twoja usługa nie przestaje działać, możesz nadal korzystać z Rogers lub Shaw do telefonu domowego. Twoja cena wraca do regularnej ceny rynkowej. Jeśli porównujesz telefon domowy Rogers z innymi firmami, powinieneś naprawdę porównać ich cenę „rynkową” z ceną promocyjną, ponieważ promocje znikają. Pomyśl o nich jak o produkcie w sklepie spożywczym, kiedy jest w promocji. Kiedy potrzebujesz mleka i nie jest ono w promocji, i tak je kupujesz, prawda? Więc nawet gdy promocja się skończy i nie zaoferują Ci żadnych nowych promocji, to jest to cena, którą musisz wziąć pod uwagę, jeśli chcesz zostać. Jeśli nie jesteś z niej zadowolony, idź gdzie indziej.

#29 ·
Używam Fongo od 3 lat. Muszę zapłacić za pudełko ATA, które kosztowało około 50 USD, a następnie płacić 4,95 USD miesięcznie Fongo. Usługa jest jak każdy stary POTS, a dźwięk jest bardzo dobry. Mogę odbierać wiadomości tekstowe i przekazywać je na mój adres e-mail. Wszystkie wiadomości telefoniczne są również przekazywane na adres e-mail. Mam połączenia w całym Kanadzie, ale muszę płacić, jeśli dzwonię do innych krajów (czego nie musiałem robić). Kiedyś miałem usługę telefonu domowego w pakiecie z Rogersem, ale zmieniłem ją około 3 lata temu. Przeniesienie mojego numeru telefonu z Rogers do Fongo było łatwe. Fongo wykonało całą pracę. Fongo po prostu działało i nie musiałem dzwonić po pomoc, z wyjątkiem sytuacji, gdy moje pudełko ATA zostało uszkodzone i musiałem kupić nowe i podłączyłem je do listwy zasilającej zamiast bezpośrednio do gniazdka.

• Like
Reactions: 17671
#31 ·
Czy ktoś z was ma Vonage?
Rozważałem Vonage, ale kolega, który korzystał z tej usługi, powiedział mi, że nie przekazuje połączeń bez identyfikacji rozmówcy. To było dla mnie problematyczne, ponieważ niektóre połączenia z biur diagnostyki medycznej, takie jak pracownie rezonansu magnetycznego, przychodzą jako „nieznana nazwa, nieznany numer”.
Z voip.ms mam regułę połączeń, która wysyła te połączenia na naszą pocztę głosową, dzięki czemu nigdy nie przegapimy połączenia.