Canadian TV, Computing and Home Theatre Forums banner

Modem Bell Giga Hub 2.0 z Wi-Fi 7

588 views 12 replies 6 participants last post by  wmjfoley85  
#1 ·
Bell wprowadza Giga Hub 2.0 z Wi-Fi 7, najlepszą i najnowszą technologię Wi-Fi na świecie, zasilaną przez Bell Pure Fibre – najszybszy Internet w Kanadzie .

Bell ogłosił wprowadzenie swojego nowego modemu Giga Hub 2.0, który po raz pierwszy wprowadza Wi-Fi 7 do kanadyjskich domów za pośrednictwem swojej sieci Pure Fibre. Klienci w głównych obszarach Ontario – w tym Toronto i GTA, Ottawa, London, Windsor, Kitchener, Guelph, Barrie, Collingwood i Bradford – a także w Quebec City i okolicach mogą teraz doświadczyć wydajności Wi-Fi nowej generacji, stworzonej z myślą o dzisiejszym stylu życia w sieci.

Zaprojektowany z myślą o klientach, Giga Hub 2.0 zawiera również wyświetlacz OLED o wysokiej rozdzielczości, który ułatwia przeprowadzanie testów prędkości i udostępnianie haseł Wi-Fi bezpośrednio z ekranu. Jego dostępne wzornictwo wykorzystuje 80% tworzyw sztucznych pochodzących z recyklingu, podświetlane przyciski, wypukłe symbole i kolorowo oznaczone porty. Dla tych, którzy potrzebują jeszcze lepszej łączności, ten modem oferuje porty Ethernet 1x 10Gb, 2x 2,5Gb i 2x 1Gb dla maksymalnej wydajności przewodowej.

Modem Giga Hub 2.0 z Wi-Fi 7 jest już dostępny we wszystkich planach internetowych Bell Pure Fibre dla nowych i obecnych klientów z kwalifikującym się adresem. Aby sprawdzić dostępność, odwiedź Bell.ca, zadzwoń do Bella lub odwiedź lokalny sklep Bell.

#3 · (Edited)
Dla większości konsumentów Wi-Fi 7 jest przereklamowane. Główną zaletą są szybsze prędkości na krótkich dystansach w paśmie 6 GHz. Może również zwiększyć prędkości dla repeaterów i urządzeń typu mesh, wykorzystując Wi-Fi 7 6 GHz jako backhaul. Rzeczywistość jest taka, że większość obecnie posiadanych lub produkowanych urządzeń nie obsługuje Wi-Fi 7 i może w ogóle nie działać z Wi-Fi 7. W rezultacie pasma 2,4 GHz i 5 GHz mogą pozostać włączone w trybie Wi-Fi 6 lub niektóre funkcje Wi-Fi 7 mogą wymagać wyłączenia. Widziałem nawet problemy z urządzeniami Wi-Fi 7 w paśmie 6 GHz z powodu niepełnej implementacji. Chyba że występuje duże natężenie ruchu w pasmach 2,4 GHz i 5 GHz, pasmo 6 GHz i Wi-Fi 7 mogą zapewnić niewielkie lub żadne korzyści, chyba że używane jest bardzo nowe urządzenie Wi-Fi 7. W niektórych przypadkach może być konieczne trochę śledztwa, aby utrzymać działanie starszych urządzeń w paśmie 2,4 GHz.

#4 ·
Dostałem WiFi 7 nie dlatego, że go potrzebowałem, ale dlatego, że potrzebowałem routera z wieloma portami 2,5 Gigabit i przypadkowo miał on WiFi 7. Nie mogłem znaleźć routera z WiFi 6, który miałby wiele przewodowych portów 2,5 Gigabit.

#8 · (Edited)
Włókno światłowodowe podłącza się bezpośrednio do Giga Hub, więc nie potrzebujesz sieci LAN ani WAN.
A co z tym, gdy umieszczą go pod stertą przeszkód blokujących Wi-Fi (kanały, okablowanie itp.) w piwnicy. Taka jest tu sytuacja. Sygnał Wi-Fi ledwo dociera do pierwszego piętra. Bell oferuje węzły siatkowe, ale są one bardzo wolne i drogie. Modernizacje sieci nie są ściśle konieczne. Wszystko, czego potrzeba, to kabel CAT5e lub CAT6 do punktu dostępowego z portem 2,5 Gb lub szybszym oraz przełączniki 2,5 Gb, jeśli to konieczne.

Każdy, kto korzysta z pakietu z prędkościami Multi Gigabit, musiałby zmodernizować swoje domowe sieci, aby uzyskać pełną wartość usługi, a ta modernizacja może być kosztowna.
Nie musi to być drogie. Przełączniki 2,5 Gb stają się co roku bardziej przystępne cenowo, a okablowanie CAT5e jest wystarczające. Wiele komputerów PC ma teraz porty 2,5 Gb, a karty sieciowe 2,5 Gb są przystępne cenowo. Sprzęt 10 Gb jest jednak nadal dość drogi. Zmodernizowałem już sieć LAN tutaj do 2,5 Gb i rozpocząłem na ten temat wątek.

#10 ·
Zaktualizowałem również moje LAN, wymieniłem router, przełącznik i karty sieciowe, wszystko teraz na 2,5 Gigabita przewodowo z WiFi 7
Pod koniec lat 90. pracowałem w centrali IBM Canada, przy Steeles Ave. w Markham. Mieli połączenie DS3 o przepustowości 45 Mb, a w budynku pracowało około 5000 pracowników, o ile dobrze pamiętam.

#11 ·
Treść internetowa stanowiła zazwyczaj ułamek procenta dzisiejszej wielkości, a pracownicy korzystali z niej odpowiednio mniej. Minęły czasy, kiedy e-maile i strony internetowe były czystym tekstem i mierzyły się w KB. Obecnie samo sprawdzenie prognozy pogody może zająć kilka MB. Dlatego połączenia internetowe muszą być Gbps lub Mbps zamiast Mbps lub Kbps. Moja prędkość połączenia internetowego w 1999 roku wynosiła 64 kbps, a firmowe połączenie niewiele więcej. Pewnego razu geniusze z firmowego działu IT zmienili topografię sieci między biurami i e-maile gromadziły się przez kilka dni.