Canadian TV, Computing and Home Theatre Forums

Canadian TV, Computing and Home Theatre Forums (https://www.digitalhome.ca/forum/)
-   MTS (https://www.digitalhome.ca/forum/193-mts/)
-   -   MTS Advanced HD Updates (https://www.digitalhome.ca/forum/193-mts/113350-mts-advanced-hd-updates.html)

wpgjets2004 2009-09-28 07:05 PM

MTS Advanced HD Updates
 
I just re-setted my STB with the DVR and I rec'vd an update.

It took 12 minutes for the firmware to load.

The only differences I see so far is:
1) when looking at your list of recorded shows it says the title of the show and then a number in parenthesis to tell you how many episodes you have of that show. When you click on it you can then see the individual episodes.
2) In the menu settings the blank audio setting is now functional.

I'll play around with it some more after dinner and let you all know if I see any other updates.

timmaywpg 2009-09-28 08:44 PM

good to hear they're rolling it out. Any changes relating to the SD/HD aspect ratio? Does the aspect button work now, and/or do SD channels automatically stretch?

greeniguana_01 2009-09-28 09:24 PM

Quote:

Originally Posted by timmaywpg (Post 989513)
good to hear they're rolling it out. Any changes relating to the SD/HD aspect ratio? Does the aspect button work now, and/or do SD channels automatically stretch?

The aspect ratio button works great on the SD channels but still doesn't do anything on the HD channels that are showing SD shows or commercials, still have 4:3 bars on them :(

wpgjets2004 2009-09-28 10:07 PM

DVR function is available on one of my other TV's but not on my 3rd.?. Hopefully I can get that figured out tomorrow.

Another function I noticed is when you go into a program's information a new button is listed, "Other Times", which tells you, obviously, other times that the same episode is playing. Very handy.

timmaywpg 2009-09-28 11:57 PM

awesome, I'm going to have to reboot my gateway to check out the new options!

SomeRandomGuy 2009-09-29 10:08 AM

wpg,
try to reboot that other set-top box,

Also Greeni,
I doubt that it would be possible to streatch the black bars away on HD, since an HD signal is the full wide screen and the bars are inserted by the broadcaster. I see if I use zoom it will work on SD and HD.

wpgjets2004 2009-09-29 02:32 PM

I noticed another new update today.

When you press "guide" your prompted to press the "enter" button.

This allows you to see what is on that evening, tomorrow, and over the next few days. In my opinion, this is an excellent feature.

wpgjets2004 2009-09-29 02:33 PM

SRG,

There must have been a forced re-boot in the middle of the night because my STB that wasn't acting like a PVR now is as well as all of the other new features.

greeniguana_01 2009-09-29 07:23 PM

Quote:

Originally Posted by SomeRandomGuy (Post 989706)
wpg,
try to reboot that other set-top box,

Also Greeni,
I doubt that it would be possible to streatch the black bars away on HD, since an HD signal is the full wide screen and the bars are inserted by the broadcaster. I see if I use zoom it will work on SD and HD.

I though the point of HD was to get rid of the black bars? Why could they not get rid of them on shows that aren't in HD on HD channels as well as the commericals?

SomeRandomGuy 2009-09-29 11:02 PM

Quote:

Originally Posted by greeniguana_01 (Post 990025)
I though the point of HD was to get rid of the black bars? Why could they not get rid of them on shows that aren't in HD on HD channels as well as the commericals?

but they are in HD. the whole channel is encoded in HD that is the point.

SD = 480i = 720 x 480 (480 is the width in pixels)
HD = 1080i = 1920 × 1080 (1080 width in pixels)

Everything is encoded the same way on a channel, so the commercial are encoded at 1080 width, but the original commercial is obviously not that wide, so the broadcaster is forced to add the black bars.

If you watch TSN-HD during Sportsdesk, when they show highlights some clips are not HD, rather they are 4:3 and a TSN HD graphic shows up on each side where the black bars would be - why you ask, because they are encoding for 1080 or 720 wide, not for 480, and you need to put something there.

greeniguana_01 2009-09-29 11:35 PM

Quote:

Originally Posted by SomeRandomGuy (Post 990105)
but they are in HD. the whole channel is encoded in HD that is the point.

SD = 480i = 720 x 480 (480 is the width in pixels)
HD = 1080i = 1920 × 1080 (1080 width in pixels)

Everything is encoded the same way on a channel, so the commercial are encoded at 1080 width, but the original commercial is obviously not that wide, so the broadcaster is forced to add the black bars.

If you watch TSN-HD during Sportsdesk, when they show highlights some clips are not HD, rather they are 4:3 and a TSN HD graphic shows up on each side where the black bars would be - why you ask, because they are encoding for 1080 or 720 wide, not for 480, and you need to put something there.

what about the sd shows on hd channels? Shouldn't those strecth like normal if there not broadcasting in hd?

Mozza 2009-09-30 12:11 AM

Hmm... still no update for me yet.

SomeRandomGuy 2009-09-30 09:17 AM

Quote:

Originally Posted by greeniguana_01 (Post 990118)
what about the sd shows on hd channels? Shouldn't those strecth like normal if there not broadcasting in hd?

An HD channel encodes EVERYTHING in either 720p or 1080i, even if a show is SD.

the encoding is by CHANNEL not by program. It does not change.

Not sure why this is so hard to understand,

greeniguana_01 2009-09-30 12:47 PM

Quote:

Originally Posted by Mozza (Post 990129)
Hmm... still no update for me yet.

Did you reboot your box?

SomeRandomGuy 2009-09-30 01:11 PM

Quote:

Originally Posted by Mozza (Post 990129)
Hmm... still no update for me yet.

maybe they're mad at you...... j/k

I think the letter i got stated the upgrades would be done up to Oct 2, it may be they are staggering the upgrades and you just haven't been targeted yet...


All times are GMT -4. The time now is 12:55 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
User Alert System provided by Advanced User Tagging (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.
vBulletin Security provided by vBSecurity v2.2.2 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome