Canadian TV, Computing and Home Theatre Forums - Reply to Topic
Thread: Theatre system not showing in 4K Reply to Thread
Title:
Message:
Trackback:
Send Trackbacks to (Separate multiple URLs with spaces) :
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now



In order to be able to post messages on the Canadian TV, Computing and Home Theatre Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










  Additional Options
Miscellaneous Options

  Topic Review (Newest First)
2019-01-09 06:56 PM
Danster There are so many limitless possibilities of stuff trying to run well together that it is amazing we can even run certain things. Add Windows to the mix and you've tripled your chances of something going haywire.
2019-01-09 01:20 PM
ExDilbert I've always found PC audio over HDMI to have issues. To get the best audio, enable passthrough in both the Windows/audio driver settings and in the software. Not doing so can result in DD audio being mixed down to PCM stereo. Just setting the number of channels to 5.1/6 in Windows may result in audio that is down mixed to stereo and remixed to 5.1.

Another issue is that Windows or application software sometimes thinks that HDMI audio is disabled and switches to using the motherboard digital output, resulting in no audio.
2019-01-08 08:09 PM
Danster Yet another update:

Well I did make progress in form of 1 step forward but two steps back type of deal. Only major setting I changed was somewhere (can't recall which) which would let me send the video in 4:2:2 to 4:4:4. It gave me 3640x216030Hz only but at least, it was 4K in 4K and not 1080p.

Then using the NVIDIA control panel, I added 3640x2160 50Hz, 60Hz, and 24Hz. Of all these added resolutions, only 30 and 24 Hz work. The other two, not at all.

As for 3D, it still doesn't switch alone or anyway in that matter. I guess I'll keep my ACER just for 3D and use BENQ for 4K.

Why the 2 steps back? Somehow by changing the videocard I had to the newer GTX 1050, I lost my subwoofing capabilities!!!

It's as if the LFE is not being passed through the HDMI cable anymore. I must say this is a new one for me. So I'm taking a break tonight as my brain will overflow with too many tries of everything!!! LOL
2019-01-06 01:26 PM
Danster UPDATE:

Still can't see 3D, 4K and whatever else.

Ordered:

New videocard that actually supports HDCP 2.0 so 4K60
2 new cables that support 3D, 4K60, 2160p, High Speed Ethernet (1 6ft and 1 20ft)

Now if this doesn't cut it, I'll have to start emailing the actual companies that would be involved in the pattern. EVGA, Yamaha and BenQ. Yamaha just had an update few weeks ago that I just installed, hoping it would help me but it didn't.
2019-01-04 12:02 AM
Danster When I force the 3840x2160x30Hz, I will see everything small but the info on my projector is 1920x1080p60. When I say force, that's because my NVIDIA card lets me add the missing resolution but it basically scales the 1080p in thinking it's real 4K. Not what I want.

At one point, I thought I had it. But it was a weird resolution. 2x7236x30Hz!

So after trying many things, I am left in upgrading my video card and 2 new cables. I had no problem showing 3D but 4K, nope.

Oh and somehow my projector doesn't understand the signal coming from my 3D cause it won't let me change if it's SBS or what not. I can just turn on the feature but it won't go all funny like my ACER projector did.

I do have the latest firmware (2.60) and like I said, I can actually see 4K straight from my video card using the old cable even though it's only 30Hz. I can live with that for now. But I don't have the sound through my receiver that way. I even went in advanced setting to remove the monitor check so it can send whatever it receives. Didn't change anything.

I always seem to run in these compatibility problems. Either for something stupid or a check mark in a wrong box.
2019-01-03 07:41 PM
ExDilbert Will the PC provide 3840x2160x24Hz? That would make it compatible with the AVR.
2019-01-03 04:33 PM
57 That AVR should do 4K, HDMI 2.2, etc:

https://ca.yamaha.com/en/products/au...l#product-tabs

Check to make sure you have the latest firmware in the AVR. Also check to make sure you don't need to use a specific input/output. Also, both HDMI cables must be good to HDMI2.2 4K (High speed). Although it may work with a single, good quality cable, it may not with 2 cables plus the AVR.
2019-01-03 04:26 PM
Danster Ok. This is what I tried. I unplugged my old 12 year old 30 feet HDMI and plugged it in the HDMI 2.2, bypassing the RX-A3060, and as soon as it plugged in, I had 3840x2160 30hz. So my card can in fact put out 4K albeit in 30hz so I know my PC runs it. Now, even though all my settings on the Yamaha receiver are set to Direct Video processing, it doesn't go higher than 1080P60.

When I go on information tab of my AVR, I can see all the resolutions the receiver can support. From 480i/p, 576 i/p 720 i/p 1080 i/p and 4k 50hz, 60hz and 24hz.

So with this in mind, does that mean my AVR can't put out 4K30 at all? If it doesn't fall between 50,60 or 24, am I right to assume that's why it is bypassing the receiver?

If not, can someone guide me in the right direction? Thanks for your tips so far.
2019-01-03 12:40 PM
Danster I am about to see if I can connect it directly to my projector with the cable I already have. There are 2 inputs on the projector. One is HDMI with 2.2 HDCP and all the rest and another with 1.4. My card is an EVGA and has the display port, HDMI and another weird connector. If I have to upgrade my card, that is alright. I play games in my theatre sometimes so...
2019-01-01 11:12 PM
ExDilbert That makes sense. GeForce does not provide the HDMI port version for the GeForce 750 ti. The EVGA Geforce 1050 ti supports HDMI 2.0b. These are both gaming cards so using them for video is overkill. An Apple 4K TV or Nvidia Shield can be purchased for about the same price as a Geforce 1050 ti.
2019-01-01 06:38 PM
BGY11 The GeForce 750 Ti card only has HDMI 1.4 which isn't capable of 4k60fps output. You would need to use the Displayport connector with maybe an HDMI adapter for that
2019-01-01 04:57 PM
ExDilbert It's difficult to say without more information. What software is being used and what is the source? I assume the HDMI cable connected to the HDMI 2.0 input on the projector. That's pretty high end hardware. I assume it is used for gaming as well as watching video. Does 4K work with games?

The cause may be something out of your control. Unless a PC has a trusted platform module, it is considered to be an untrusted platform and various copy protection schemes kick in with copy protected material. For example, I find that audio is always restricted to DD2.0 with streamed video sources. Despite the hardware capabilities of a PC, streamed video and audio is not as good as some so called trusted devices such as a Chromecast.

The first thing I would try is taking the RX-A3060 out of the equation and try some different 4K sources. A 4K clip without copy protection would be a good baseline for troubleshooting.
2019-01-01 04:24 PM
Danster
Theatre system not showing in 4K

This is my setup: Have an i7-4790 running a Geforce 750 ti card. The card goes to my RX-A3060 which is supposed to give me the pass through for 4k, 3D and so on. Last stop is my Benq HT2550 which is 4K.

Problem is when I want to set the resolution, it doesn't give me the UHD capabilities. It is stuck at 1920x1080 60hz or lower.
Using the NVIDIA Control Panel, I can add the 3840x2160 but when it reappears, projector shows me a UHD picture but on a 1080p format only. Just a trickery.

When I look at my A3060, it says the HDMI can output all formats possible. Is there something that I am missing?

As for HDMI cable, it can display full HD3D stream, so, no problems there.

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome