Canadian TV, Computing and Home Theatre Forums - Reply to Topic
Thread: Anyone here have a Raspberry Pi? Reply to Thread
Title:
Message:
Trackback:
Send Trackbacks to (Separate multiple URLs with spaces) :
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 

Register Now



In order to be able to post messages on the Canadian TV, Computing and Home Theatre Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










  Additional Options
Miscellaneous Options

  Topic Review (Newest First)
2013-06-02 09:17 AM
sabesh I put Openelec on my PI. Runs XBMC without a hitch. I used the XBMC HUB wizard to configure all the goodies on it, including Navi-X:

http://www.xbmchub.com/blog/2013/05/...rd-beta-addon/

My Rii WiFi keyboard works well with the PI (zero configuration).
2013-04-17 10:45 PM
van der Decken Try another SD card and see how that goes. And if you've got a Linux box with an SD reader, you could plug the first card into it and see if there's anything interesting in /var/log/syslog. After what I went through over the weekend with mine, the SD card is where I'd start looking. It could be the power supply too but if you're seeing the same thing with 2 different supplies it wouldn't be my first bet.

Also, if you do get it running long enough to get to a command prompt, dmesg may have something on what's going on.

It's a nice little board once you get past the teething problems, don't give up!
2013-04-17 09:53 PM
das75 got one and doesn't work.

Sometime crashes at the login prompt, sometimes after Xwindow loads and running something but doubt I'll get more than 5 minutes up before it hangs or crashes. Thought maybe my first power supply but tried the Playbook charger (is rated 5V/1.8a) and still the same. SD card is on the compatible list and reflashed it a few time.
2013-04-17 09:11 PM
van der Decken You're quite welcome. I checked tonight when I got home and my memory appears to have been correct.
2013-04-17 12:33 PM
j0dest3r Awesome thx!
2013-04-17 12:19 PM
van der Decken From memory (and I'll double check later when I get home): Settings -> System -> Input Devices -> Peripherals. Click on the only item in the peripherals list (at least for me it was the only one) and unclick Enabled.

If you want to check first that you're seeing the same polling timeouts that I was, ssh into your rPi and

cd .xbmc/temp
tail -f xbmc.log

You'll see polling timeouts every second or two if CEC is on and (so I'm guessing) can't communicate with your monitor/TV.
2013-04-17 10:48 AM
j0dest3r Can you tell us how you turned off this CEC poling I may have experienced the same symptoms as you at one point.
2013-04-16 11:16 AM
van der Decken My rPi arrioved last Wednesday. I can't say that I had a real application for it in mind. It was more of "let's see what this thing can do and go from there". I found an old 8GB SD card, a USB keyboard and mouse, an HDMI cable and an HDMI/DVI adapter to plug into a monitor and started playing.

I first loaded raspian onto it to try things out. I was a bit disappointed but not entirely surprised with how slow it was just loading a web page. From there I moved onto Raspbmc. The UI was sluggish compared to my Atom HTPC but video playback (including HD) was flawless.

I bought a new 16GB SD card and reloaded Raspbmc on it and that's when my problems started. Scraping was glacially slow. And after a few hours the rPi would often go to a black screen and I'd have to pull the plug. Sometimes when I reapplied the power nothing would happen. Then I discovered that the XBMC database files were being corrupted. After trying to recover from that a few times I was a bit discouraged.

I finally turned on debug logging in XBMC and noticed continuous CEC polling timeouts. That made sense; since the monitor didn't have an HDMI plug it certainly didn't know about CEC. I turned that off and the scraping performance improved. Dramatically! But I was still getting database corruption and decided to go back to the original 8GB card. rPi has a long list of reported compatible and incompatible hardware and the 16GB card I was using had been reported to be both compatible and incompatible.

With CEC turned off Raspbmc on the 8GB SD card seems quite stable and not nearly as slow as it was with CEC turned on. It's not a speed demon by any stretch; I don't have a huge library (a few hundreds of items, not thousands) and it's taken 14 hours so far to do the original library update. I expect it'll take several more hours before its done. Once that's done I'm going to use it for awhile as a secondary HTPC and see how that goes. Now that I've got the CEC issue out of the way and seem to have an SD card that the rPi is happy with, I'm hopeful.

The CPU temperature is stable around 55C, and that's with being run continuously at close to 100% CPU usage since last evening. That's quite good. Overall I'm extremely impressed with the rPi. I've had the expected teething problems that are associated with just plunging in and seeing what happens, but other than that it's been exceptionally trouble free. The SD card compatibility issue is a bit of a concern, especially since it appears that a card can *mostly* work and only manifest problems that can be mistaken for application errors. But once you've got a working card it's rock solid.

The next question is, what with I do with my *second* rPi?
2013-04-16 08:30 AM
classicsat Depending, on your perspective, that is good or bad.

For me, it would be good, in that it would give me a hardware project to make a power controller.
2013-04-15 03:02 PM
j0dest3r There is no power button so the video signal stays on after you shutdown the OS down until you physically unplug the power of the Pi. Once you do that, I believe the monitor goes into standby.
2013-04-13 02:55 PM
Tikker Ok, so last night I got to jonesing for some old time arcade action

then it dawned on me:

you could probably build a really awesome MAME machine out of a pi

I've found a couple of arcade machine plans, but I have one question about the pi


does it (or can you make it) behave kinda like a PC in that when it powers down, it shuts a monitor down as well?

ie, when it stops sending video signal, the monitor will go into power save mode



EDIT: and 5 seconds extra of googling finds a million projects like this already, including some kickstarter lol
2013-04-08 10:02 PM
notsure
Quote:
Originally Posted by Danster View Post
If you go on the net with it, can it play netflix programming?
Sort of...

You could try Raspbmc.

You'd need an iDevice to stream from but it would do what you are asking about.
2013-04-08 08:08 PM
Wayne Not easily since you can't really get Netflix on any Linux distro without someone like Wine due to DRM issues (all of the OSes for the Pi are Linux variants). But you can get around this for SD content if you use Playon. And there is supposed to be an Android OS under development for the Pi that should work, if this Android version is ever released.
2013-04-08 07:44 PM
Danster If you go on the net with it, can it play netflix programming?
2013-04-07 06:29 PM
dgm
Quote:
Originally Posted by snowman53 View Post
I have had mine for 6 months or so and just ordered a couple more....

3) Using the Analog audio out has a number a issues - the worst is clicking/popping when the audio is stopped/started. For example between tracks, when jumping forward or back during video playback, etc. There are a few work arounds but I have not been able to make any of them work. (And I am a pretty experienced geek). There is also seems to be a lot of noise on the output. These appear to be hardware related issues not related to XMBC. The HDMI sound works great, but I hate to leave the TV on when listening to music.
....
Sounds pretty negative, but all in all I like it enough to have ordered two more!
I am pleased to report that the last time I booted Raspbmc it auto updated to release 12.1 (about 10 minutes) which fixed the Analog audio clicking/popping ! Very smooth now :-) FLAC audio sounds superb.

As well YouTube and TED at 720p are flawless and CPU seems to be running at 25-30%(this may be the fast internet I have this week).

The user interface seems smoother but you can still outrun it.
This thread has more than 15 replies. Click here to review the whole thread.

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome