HD, are some shows 4:3? - Canadian TV, Computing and Home Theatre Forums
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread Display Modes

post #1 of 7 (permalink) Old 2009-01-07, 10:05 PM Thread Starter
 
Join Date: Apr 2005
Location: Montreal
Posts: 355
Question HD, are some shows 4:3?

So I jumped on Videotron's new discount program and picked-up an SA 4250hd box. But I do have four questions. Right now, everything is hooked up to my Denon 888 via hdmi out from the cable box.

1) All of the sd channels are now being output to the tv as square (4:3) even though my setting on the denon is set to output all as 16:9. I'm guessing this has to do with the hdmi connection and the Denon's abilities and not a setting of the 4250 box?

2) Some shows, like Entertainment Tonight, on CTV HD, even though it says HD on the bottom, are coming in as 4:3. Is this normal?

3) On hd channels, the overwhelming majority of commercials are 4:3, again is this normal? Everyone here is watching the image go from widescreen to square and back? It's very annoying.

4) Videotron documentation that came with the box says it's feed is always 1080i and indeed, the 4250 shows the hd channels are being input that way, but I know some stations broadcast at 720p. Is Videotron down sampling the feeds? As far as I know, Videotron does not edit it's feeds in any way.

Thanks!
brown is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 7 (permalink) Old 2009-01-07, 11:02 PM
 
Join Date: Nov 2006
Location: Quebec
Posts: 700
For channels above 600 (all HD), the black bars are part of the transmitted 4:3 image,so nothing can be done. Just make sure your tv is set to its native resolution (720 or 1080) and STB to passthrough.
Tanta is offline  
post #3 of 7 (permalink) Old 2009-01-08, 12:05 AM Thread Starter
 
Join Date: Apr 2005
Location: Montreal
Posts: 355
So some of the shows on the HD channels are simply SD feeds subbed in?
brown is offline  
 
post #4 of 7 (permalink) Old 2009-01-08, 12:48 AM
57
Moderator
 
Join Date: May 2002
Location: Toronto, Rogers, 9865 & 8300-eHDD, Sharp LC75N8000U, Denon AVR4310Ci; Sony KDL40W3000, 9865
Posts: 56,267
Please see the following post for what's on in HD:

http://www.digitalhome.ca/forum/showthread.php?t=76068


And the following useful post which contained the above link, but also contains a lot of useful information for those new to HDTV, like the post on black bars, etc.:

http://www.digitalhome.ca/forum/showthread.php?t=57741

For item 4, see the link above and see the link on SA STB tips for proper setup. Videotron doesn't change the format, but you need to properly set up the STB. Of course, if the AVR changes the format (as some do, not sure about the 888), then that all goes out the window.

See: http://www.digitalhome.ca/forum/showthread.php?t=87543 on upconversion.

57's Home Theatre (Latest equipment & photos)
57 is offline  
post #5 of 7 (permalink) Old 2009-01-08, 07:30 AM
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 332
Quote:
So some of the shows on the HD channels are simply SD feeds subbed in?
Yes, for example Two and Half Men season one repeats on FOXHD is 4:3 because the show is only available that way. Many other shows are only available as 4:3 format.
EnderWiggin is offline  
post #6 of 7 (permalink) Old 2009-01-08, 09:58 AM
 
Join Date: Jul 2006
Location: Whitby, Ontario (Rogers Cable), LG 42PC3D, 8642HD
Posts: 572
And even shows that are available in HD are not always provided in HD. For example, Jeopardy and Wheel of Fortune have been HD for 2 years now. For the first year, either the Toronto CTV HD or Buffalo ABC HD station did not use the HD feed. So even if the channel says "HD" it does not mean the show will be 16:9 HD. It might just be an up-converted 4:3 program. I would say if the channel is an HD channel and most prime-time programs look right, everything is fine. If you are watching a program that should be HD and it is in 4:3 format, chances are it means that the local station is just not providing it in HD.

The other morning I was watching "Today" on Sunday morning on the NBC HD affiliate and it was only an SD program. Obviously NBC or NBC Buffalo chose not to broadcast the show in true HD that day.
whitbyterry is online now  
post #7 of 7 (permalink) Old 2009-01-10, 10:18 AM Thread Starter
 
Join Date: Apr 2005
Location: Montreal
Posts: 355
When I asked the question, I had just purchased/installed the box and wanted to watch some HD shows, so I didn't bother reading the user manual. I now have.

There is a quick set-up procedure that verifies which settings your tv can display (480p stretched is one of those modes) along with a setting that lets you choose if the image should automatically be stretched to fill a widescreen tv.

Perfect!

Thank you all for the info about the 4:3 shows on the hd channels. One thing I do find odd, is that even 4:3 shows on the hd channels, the audio is 5.1.
brown is offline  
Reply

Tags
square , widescreen

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Canadian TV, Computing and Home Theatre Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools Search this Thread
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome