CBLT CBC Toronto OTA Stuttering, Pixellation - May/June 2012 - Canadian TV, Computing and Home Theatre Forums

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread Display Modes

post #1 of 103 (permalink) Old 2012-05-21, 09:59 PM Thread Starter
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 256
Unhappy CBLT CBC Toronto OTA Stuttering, Pixellation - May/June 2012

I have an ongoing problem that has been present though most of the hockey playoffs. While watching ota in Toronto on a Samsung LCD the game live is fine but as soon as it goes to commercial they studder and stop. Back to the live game and everything is fine. It also happens on replays although not as much. This doesn't seem to happen on my Sony set and doesn't happen on either set if I watch the game on Bell Tv. Anybody experiencing the same thing and if so what could be causing it? This only started in the playoffs. I haven't watched anything else on CBC so I don't know if it happens on other shows or not.
Bman72s is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 103 (permalink) Old 2012-05-22, 09:00 AM
DFE
Rookie
 
Join Date: Apr 2008
Location: Fort Erie
Posts: 5
I've experienced exactly the same thing. Live action seems fine but everything else (commercials, replays, etc.) stutters. This began somewhere around the 2nd round of the playoffs, prior to that no problems. I figured CBC must have changed something technically that my tuner couldn't handle as it's fairly old (4th generation). But now that others seem to be having the same problem with likely newer equipment maybe there is something more to this.
DFE is offline  
post #3 of 103 (permalink) Old 2012-05-22, 09:26 PM
 
Join Date: Aug 2011
Location: Cheektowaga, NY
Posts: 218
Yeah, it sounds like it's affecting some tuners and not others. My 47" Vizio TV has a pixellation problem, but my Dynex TV up in my bedroom, which is at least 5 years old, does not, and neither does my 750Q tuner card. I have no idea what causes it. It started right around playoff time.
buffalofan19 is offline  
 
post #4 of 103 (permalink) Old 2012-05-23, 09:10 PM
tgf
 
Join Date: Mar 2009
Location: Kitchener, ON
Posts: 44
I've been noticing this issue during the CBC Kids shows in the morning. The video pixelates and stutters but the audio never drops. I thought it was some tropo or signal issues, but it is happening almost every day.

I tuned into the hockey game tonight to see if I could see what others were reporting. Sure enough, the live game is mostly fine, some of the replays stutter and pixelate as do some of the commercials. This is on an older 32" Samsung. I will have to check on my other TV's and try with my HD Homerun.

I don't recall exactly when this started, but it has been a while now.
tgf is offline  
post #5 of 103 (permalink) Old 2012-05-23, 11:42 PM
Veteran
 
Join Date: Sep 2008
Location: Hamilton Mtn.
Posts: 1,595
NHL on CBC-CBLT

It seems it's every 10 seconds on or so that the picture stutters on CBLT- not good for viewing.

I'll be switching to NBC when games are carried even though the play-by-play announcer is a little over-the-top.

91XG (47'), YA-1713 (42'), CPA-19, DB4e (37'); Denon AVR-1312
goforit is offline  
post #6 of 103 (permalink) Old 2012-05-24, 07:59 AM
tgf
 
Join Date: Mar 2009
Location: Kitchener, ON
Posts: 44
I checked again this morning with Animal Mechanicals which always has this problem. It seems that of my actual TV's, I only have the issue on my Samsung LN32A450 which is the oldest set. My Samsung LN46D460 and LG 26LV2500 are completely fine. I'm going to record for a while with my HD HomeRun with MythTV and see what happens.
tgf is offline  
post #7 of 103 (permalink) Old 2012-05-24, 09:02 AM Thread Starter
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 256
Interestingly the Samsung I alluded to in my previous post is also a LN32A450. My Sony is about 1 year newer. Maybe if Marc is reading this he could shed some light on things.
Bman72s is offline  
post #8 of 103 (permalink) Old 2012-05-24, 09:47 AM
 
Join Date: Mar 2005
Location: Ontario
Posts: 980
Quote:
Originally Posted by Bman72s View Post
Interestingly the Samsung I alluded to in my previous post is also a LN32A450. My Sony is about 1 year newer. Maybe if Marc is reading this he could shed some light on things.
I'm reading, but I have no light to shed.

At home, I'm on cable. I can switch to OTA when necessary but it's not my first choice.

At work I've had OTA on all day yesterday and so far today. It has been solid with a rooftop antenna.
I came across one TV in the building was blocky, but repositioning the set top antenna fixed that.
I discussed this thread with one of our transmitter gurus yesterday. We couldn't come up with a theory that fits the symptoms described here.

CBC English Radio, TV and web streaming: Retired
Marc is offline  
post #9 of 103 (permalink) Old 2012-05-24, 11:00 AM
HWP
 
Join Date: May 2010
Location: Toronto, East York (Greenwood & Mortimer)
Posts: 1,180
I noticed this phenomenon last night during George Stroumboulopoulos. There was a segment where Sean Cullen was talking about history. Whenever the picture was on Sean Cullen's face the picture was flickering and pixellating. But whenever the picture went to the historical images the reception was fine.

Also noteworthy is that the sound was not affected. I could hear Sean Cullen's speaking just fine even when the picture was acting up.

I was watching on a 32' Dynex LCD that is about two-years old.

Marc, please keep on thinking this through. I may have seen this before but I may have thought it was overload. Last night was the first time I spotted the pattern of only some pictures fluttering and others working just fine. And the sound being fine the whole time. It definitely wasn't overload.

I have a second antenna on my roof. An unamplified ClearStream2v. I'll hook it up to a single TV, record my observations and report back.

OTA, Winegard HD7679 UHF&VHF-high Antenna, CM7778 pre-amp
CM Rotator, CM3218 Splitter, TiVo Premier, HDHomeRun
HWP is offline  
post #10 of 103 (permalink) Old 2012-05-24, 12:16 PM
 
Join Date: Aug 2011
Location: Cheektowaga, NY
Posts: 218
The symptoms of HWP's experience replicate mine exactly during the hockey games. Some commercials pixellate pretty badly, as does the HNIC intro theme video at the top of the hour. I didn't watch George Strombohoweveryouspellit's show.

I did notice two weekends ago, when CBC was playing a movie (Million Dollar Baby, I think) late on Saturday night, the pixellation was unbearable to watch, but there was absolutely nothing wrong with the audio. I went upstairs to my Dynex, which is about 4 or 5 years old, and there was not a problem with picture or sound.

Again, when I plug the cable into my 950Q tuner (using the same cable as my TV with the pixellation issues), the picture and audio are just fine as well. I'm tempted just to plug an HDMI cable into my TV and project it that way.
buffalofan19 is offline  
post #11 of 103 (permalink) Old 2012-05-24, 04:40 PM
Veteran
 
Join Date: Jul 2005
Location: Craig Henry (Greenbank/Hunt Club), Nepean, ON
Posts: 3,216
Maybe it's an MPEG2 stream issue, and not a transmission issue?
tvlurker is online now  
post #12 of 103 (permalink) Old 2012-05-24, 05:54 PM
HWP
 
Join Date: May 2010
Location: Toronto, East York (Greenwood & Mortimer)
Posts: 1,180
I switched the same Dynex TV to the unamplified cs2v antenna without any splits.

I put on the six oclock news.

The same flickering ocurred during the 5:45 commercial break for the Casino Rama ad and the Amex ad, but not the Nova Scotia and Luminato ad. And at 5:55 on the nuttella ad.

The news itself was fine for the few minutes I watched it.

OTA, Winegard HD7679 UHF&VHF-high Antenna, CM7778 pre-amp
CM Rotator, CM3218 Splitter, TiVo Premier, HDHomeRun
HWP is offline  
post #13 of 103 (permalink) Old 2012-05-24, 06:56 PM
Veteran
 
Join Date: Apr 2006
Location: Ottawa (Stittsville), ON, OTA (DB4e & VHF-HI folded dipole, AP-2870 pre-amp in Attic), MythTV HTPC
Posts: 6,254
I would tend to agree with tvlurker and it sounds like the mpeg decoder doesn't like the way they are encoded. Why it affects commercials primarily is a mystery though. Could it somehow be related to programming that isn't live?

Link to my TVFool results is in my profile Homepage URL. I suggest others do the same.
roger1818 is offline  
post #14 of 103 (permalink) Old 2012-05-24, 10:17 PM Thread Starter
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 256
Unwatchable tonight. Tried to watch Doc Zone. Stuttering and breaking up every few seconds. Hopefully we can resolve this problem. Everything was fine until a month ago. Something has changed. Not an antenna issue as this is, and has always been, my strongest signal at 100% on strength meter.
Bman72s is offline  
post #15 of 103 (permalink) Old 2012-05-25, 07:08 AM
HWP
 
Join Date: May 2010
Location: Toronto, East York (Greenwood & Mortimer)
Posts: 1,180
The stuttering problem has been constant on every program I have checked out on CBC since last night. Usually only on ads and also on "transition graphics" within a show. For example on the Six O'Clock News, there is a graphic used as they go from ads back to the anchors...it is a stylized "TORONTO." That image is also subject to the stuttering. When I woke-up this morning, it was still happening on the Morning News.

It is distracting and bothersome.

This problem is only on the CBC channel. I don't have any of this type of flickering on any of my other channels.

OTA, Winegard HD7679 UHF&VHF-high Antenna, CM7778 pre-amp
CM Rotator, CM3218 Splitter, TiVo Premier, HDHomeRun
HWP is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Canadian TV, Computing and Home Theatre Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools Search this Thread
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may not post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome