56.05 Firmware update for 600 series receivers - Canadian TV, Computing and Home Theatre Forums
 8Likes
 
LinkBack Thread Tools

Old 2019-04-17, 03:40 PM Thread Starter
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 114
56.05 Firmware update for 600 series receivers

My 630 receiver updated and I may have found an issue with it on the TCM HD channel.
On my 630 receiver Iím only getting a standard definition picture and menu on TCM HD.
My 600 receiver which has not updated yet is fine and my 800 receiver is also fine.
While not all the movies are always in HD on TCM the menu description is always in HD.
Romany is online now  
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 2019-04-17, 04:28 PM
 
Join Date: Sep 2013
Location: Shaw Direct Product Development Lead
Posts: 117
Interesting - thank you for the report.

56.05 does change the way that the DSR handles SD signals on SD channels, but that shouldn't affect your HD channel. As well, that fix/change was implemented on 8XX back in December.

Is it possible to post a picture by chance? I'm not sure what you mean regarding the menu... Have you checked both the display settings on your TV and the receiver (more likely the receiver)?
k801809 is offline  
Old 2019-04-17, 05:09 PM Thread Starter
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 114
Thanks for the quick reply,
When you switch to a standard def channel the guide switches to a 4:3 display which is normal ,when you switch to a HD channel the guide goes to a 16:9 display also normal.
Whatís happening with TCM HD since the firmware update is that the guide and picture stays in the 4:3 display.
You can switch between TCM HD channel and the Standard TCM channel and there is no change.
TCM HD is stuck with the standard 4:3 display and guide.
Sorry I couldnít host a image to view on this forum.
Romany is online now  
 
Old 2019-04-17, 05:56 PM
57
Moderator
 
Join Date: May 2002
Location: Toronto, Rogers, 9865 & 8300-eHDD, Sharp LC75N8000U, Denon AVR4310Ci; Sony KDL40W3000, 9865
Posts: 56,068
Quote:
Originally Posted by Romany View Post
Sorry I couldnít host a image to view on this forum.
See: https://www.digitalhome.ca/forum/52-...tal-forum.html

57's Home Theatre (Latest equipment & photos)
57 is offline  
Old 2019-04-17, 07:20 PM Thread Starter
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 114
Many thanks Moderator 57,







You can see with the Frame HD channel that the guide is 16:9 and in HD.
Both TCM channels are coming up as 4:3 and in regular definition.
Romany is online now  
Old 2019-04-18, 10:38 AM
 
Join Date: Jun 2015
Posts: 66
I also had an issue yesterday too.
I was watching a show and midway decided to record the rest for later, and switched to another channel to watch something else and midway decided to record it as well for later viewing.

After that I started watching a prerecorded show from the list.
About an hour later, only one show was still recording and on the receiver only one red icon was lit.
I tried to switch to live viewing and I kept getting the pop window that no tuners were available and to choose DVR or VOD.
I went back to watch another recorded show until the one that was recording was finished and was then able to go to live TV.
OlStatic is offline  
Old 2019-04-19, 07:04 PM Thread Starter
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 114
TCM HD not coming in as HD

Could someone please check if there able to get TCM HD in HD?
I can switch between both TCM channels (HD and Standard Def) but both are in 4:3 and in standard definition when there is an HD movie playing.
Also the guide switches to a 4:3 display when switching from a HD channel to TCM HD which would indicate a mapping issue from the last firmware update.

Many thanks for your help!
RuralRouter likes this.

Last edited by Dr.Dave; 2019-04-19 at 07:11 PM. Reason: moved to existing thread
Romany is online now  
Old 2019-04-20, 11:42 AM
 
Join Date: Jun 2015
Posts: 66
TCM looks fine on my set up.
OlStatic is offline  
Old 2019-04-20, 12:00 PM
57
Moderator
 
Join Date: May 2002
Location: Toronto, Rogers, 9865 & 8300-eHDD, Sharp LC75N8000U, Denon AVR4310Ci; Sony KDL40W3000, 9865
Posts: 56,068
@Romany : Have you tried a reboot of the box?

57's Home Theatre (Latest equipment & photos)
57 is offline  
Old 2019-04-20, 05:17 PM Thread Starter
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 114
Quote:
Originally Posted by 57 View Post
@Romany : Have you tried a reboot of the box?
Many thanks all, done the reboot no effect.
Tired the 630 receiver on 3 different HD TVís and no change, my 800 receiver does not have the issue.
Guess Iíll have to wait until they do the next firmware up date for the 600 series.
There is no doubt that the last firmware update changed the way TCM HD displays only in 4:3 even if itís 16:9 movie in HD.
Romany is online now  
Old 2019-04-20, 06:04 PM
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 449
I am now afraid to watch TCM on my 630.
RuralRouter is offline  
Old 2019-04-20, 06:31 PM
 
Join Date: Jul 2002
Location: London, Ontario
Posts: 1,306
I wonder if they have messed up the channel map for the 6xx series so that the SD channel is being mapped to the HD location.
RuralRouter likes this.

LONSat
LONSat is offline  
Old 2019-04-21, 06:29 PM Thread Starter
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 114
Quote:
Originally Posted by LONSat View Post
I wonder if they have messed up the channel map for the 6xx series so that the SD channel is being mapped to the HD location.
Thatís what Iím thinking too,it could also be TCM sending a standard def 4:3 picture over there HD feed.
That might also confuse Shaw Directís HD broadcast causing the guide to switch to 4:3
Romany is online now  
Old 2019-04-24, 10:08 AM
 
Join Date: Sep 2013
Location: Shaw Direct Product Development Lead
Posts: 117
Hmm... this one has me bamboozled, which honestly doesn't happen very often. To be clear, your Guide, whether on an SD or an HD channel, should never look like that 4:3 image. I've actually never seen that happen before since we launched the HD Guide in 2013!

We've been getting various complaints about TCM from all lines of Shaw - Cable IPTV, legacy Cable and Satellite. They're doing something wonky with their feed... There haven't been any changes to the feed on our end so I'm having trouble getting to the bottom of it.

In checking both my 830 and 630 here, I do see that the 830 has the picture letterboxed, where the 630 is actually 16:9. I'm going to have to do some further digging on this one.
frenchophile and Romany like this.
k801809 is offline  
Old 2019-04-25, 01:35 AM
 
Join Date: Oct 2008
Location: tarana
Posts: 1,115
I wonder if a bunch of their films, being older, have been stretched, while some have not. That may explain our boxes going wonky, especially if they didnít properly format the film.
tvmaster is online now  
 

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Canadian TV, Computing and Home Theatre Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Thread Tools



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome