500 Series & earlier receivers can no longer be added nor reactivated, etc. - Canadian TV, Computing and Home Theatre Forums
 5Likes
Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread Display Modes

post #1 of 30 (permalink) Old 2017-06-08, 03:28 PM Thread Starter
 
Join Date: Feb 2006
Location: The Okanagan, B.C.
Posts: 545
500 Series & earlier receivers can no longer be added nor reactivated, etc.

Edit by 57:

See MPEG4 thread, etc.: https://www.digitalhome.ca/forum/11-...-post-1-a.html

I was just on with tech support at Shaw Direct asking a question about my recently decommissioned 530 that I replaced with a 630. I was told it can never be added again, period as it was decommissioned. But then I asked about my old 505, which I was told about two weeks ago was still on my account, but inactive. I learned that as of Tuesday (two days ago), it's not possible to add any 500 series receivers or earlier on accounts. So my 505 is no longer there anymore as it was inactive and it can no longer be added. This must be *specifically* for additions and/or re-activations. As if I still had my 530 working, it would be working now. I'm mentioning this in case someone's thinking of picking up a 500 series receiver for an extra or something.
TheHans is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 30 (permalink) Old 2017-06-08, 05:25 PM
 
Join Date: Dec 2004
Location: Muskoka, Ontario
Posts: 847
I was on Kijijii just a few days looking for something else Shaw related and noticed a number of 505 and 530 up there for sale.
smp01 is offline  
post #3 of 30 (permalink) Old 2017-06-08, 08:27 PM Thread Starter
 
Join Date: Feb 2006
Location: The Okanagan, B.C.
Posts: 545
The tech support person I spoke to was clear that these 500 series receivers cannot be added any longer. I hope someone else will consider calling tech support to confirm this one way or the other. In my experience, tech support people can be wrong. But she was quite adamant in this case. When I exchanged the 530 for the 630 in the first place a few weeks back, the tech support person told me at that time that the 530 would be decommissioned once the 630 arrived and the 530 should go to recycling. So I'm not sure what to think when I hear that people are selling a number of 500 series receivers on Kijiji.
TheHans is offline  
 
post #4 of 30 (permalink) Old 2017-06-09, 03:04 AM
Veteran
 
Join Date: Mar 2010
Location: Interior
Posts: 1,783
Old news........

http://www.digitalhome.ca/forum/11-s...-post-1-a.html

A few innocents and a bunch of crooks probably sums it up I just reported an ad. We'll see if Kijiji takes action.
As always, before buying receivers check model and serial number with the provider to ensure it can be registered and used.
Dr.Dave likes this.
gzink is offline  
post #5 of 30 (permalink) Old 2017-06-09, 02:11 PM
Veteran
 
Join Date: Aug 2003
Location: Hamilton
Posts: 4,142
TheHans,

You will notice as the summer and fall progresses, your 530 will have access to less HD channels. Shaw Direct is in the processes of fully converting all signals to MPEG-4 HD by Fall of 2019 and thus will render any 500 series or lower receivers obsolete. That is the reason Shaw Direct wont activate these receivers any longer. I would contact Shaw Direct to see what kind of deal you can get to upgrade your 530 to a 630. I think the standard offer is $50 off retail price but if your a long time customer and speak to retentions, you can probably get a significant discount.

By fall of this year, a good chunk of the HD channels will be MPEG-4. By fall of 2018 pretty much every HD channel will be MPEG-4 and some locals will be temporarily converted to MPEG-4 SD. By fall of 2019, every channel will be MPEG-4 and if HD feed is available HD only.
bigoranget is online now  
post #6 of 30 (permalink) Old 2017-06-09, 08:57 PM Thread Starter
 
Join Date: Feb 2006
Location: The Okanagan, B.C.
Posts: 545
Hi bigoranget,

As I mentioned in my first post, I already replaced my 530 with a 630. The post was more about the fact that no 500 series receiver that isn't currently activated on an account will be activated now at all. This is new as of just this past Tuesday. For example, I had a 505 on my account that two weeks ago I was told I could activate. But as of last Tuesday, it now cannot be activated and has been removed altogether off my account. I know there were warnings about this, but it has actually happened now. And it appears that if someone isn't careful, they could purchase a 500 series receiver only to find it's good for a bookend.
TheHans is offline  
post #7 of 30 (permalink) Old 2017-06-10, 08:38 PM
 
Join Date: Jul 2006
Location: VancouverBC/PV Shaw Sat 600-630 Cable Internet, Telus Landline, Rogers PayGo, Bell Mobility, Netflix
Posts: 468
I think June 6th was the drop dead date for reactivating 500 series on your own account. I still have a 505 and a 530.
kcowan is offline  
post #8 of 30 (permalink) Old 2017-06-11, 03:48 AM
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 820
They are about to release the 800 series so this is probably why.
Allan B is offline  
post #9 of 30 (permalink) Old 2017-06-12, 04:15 AM
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 509
actually, the 500 receivers will stop working once shaw transitions to MPEG-4

http://www.digitalhome.ca/forum/11-s...-post-1-a.html
frenchophile is offline  
post #10 of 30 (permalink) Old 2017-06-13, 12:13 PM
Veteran
 
Join Date: Nov 2003
Location: Kincardine ON.
Posts: 4,453
Nope, just the MPEG4 transition. They do not want to activate receivers and be pestered by customers not receiving channels.
classicsat is offline  
post #11 of 30 (permalink) Old 2017-06-18, 01:51 PM
 
Join Date: May 2009
Location: West Coast of Canada - God's Country
Posts: 683
Hi Gents,

I was lead to believe the 505 / 530 were "MPEG4 upgradeable so you're ready for future compression capability". There's old references still on the Web that say that. My Brother has a 505 and is expecting it still to be true. If not he's thinking about jumping to Telus TV.

Do you have a link where Shaw Direct advises those receivers won't work on MPEG4?

Thanks for the assist.

Regards,
Jim
Jimsathome is offline  
post #12 of 30 (permalink) Old 2017-06-18, 02:29 PM
 
Join Date: Jul 2007
Location: BC Interior, Shaw Direct
Posts: 133
I don't know if they ever officially announced it. There is an expansion card slot on the 500 series that was going to accept an MPEG4 decoder card to enable it to decode MPEG4 video. That plan was canceled and the card was never released. Without that, the 500 series is physically incapable of decoding MPEG4.

I'm not sure why they canceled that plan. Perhaps they had too much trouble getting it to work? I know there were a ton of issues with the 530's stability, so maybe they decided it wasn't worth the effort.
peternm22 is offline  
post #13 of 30 (permalink) Old 2017-06-18, 03:29 PM
Moderator
 
Join Date: Aug 2005
Location: Winnipeg, MB
Posts: 15,294
Here's the old DSR505 web page from 2008. Note the line at the end of the features section:

"MPEG4 upgradeable so you're ready for future compression capability"
http://web.archive.org/web/200805082...are/dsr505.asp

They probably realized that the cost and hassle of retrofitting the old 5xx wasn't worth it considering the internal improvements in the 6xx and 8xx series.
Dr.Dave is offline  
post #14 of 30 (permalink) Old 2019-02-08, 08:26 PM
 
Join Date: Oct 2008
Location: tarana
Posts: 1,159
Anyone have any idea what you can do with a perfectly fine DSR 505? So they can't be activated, so therefore they can't be sold to another owner, and with the mpeg4 roll-out, is there anything they can be used for - free satellite, testing something? Feels silly just binning one, but if that's the way it is....
tvmaster is offline  
post #15 of 30 (permalink) Old 2019-02-14, 11:47 AM
Veteran
 
Join Date: Nov 2003
Location: Kincardine ON.
Posts: 4,453
Not really. They are pretty locked down and proprietary.

They may be worth some parts value. The front panel has a keen LED display and multiplex chip, usable by Arduino types.
classicsat is offline  
Reply

Tags
530 , 630

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Canadian TV, Computing and Home Theatre Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools Search this Thread
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome