Dual satellite vs triple satellite LNBF - Page 3 - Canadian TV, Computing and Home Theatre Forums
Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread Display Modes

post #31 of 43 (permalink) Old 2017-10-15, 04:03 PM
 
Join Date: May 2013
Posts: 169
Thanks classicsat for the very technical and interesting response. That brings up a future looking question and I know it's not easy to predict Shaw Direct strategy:

Do you think when F1 and F2 are no longer operational that Shaw will be required to once again change LNB's for all subscribers?
goalsgo is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #32 of 43 (permalink) Old 2017-10-17, 07:28 AM
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 820
I would doubt it, the new birds will most likely just be direct replacements.
Allan B is offline  
post #33 of 43 (permalink) Old 2017-10-22, 12:42 PM
Veteran
 
Join Date: Nov 2003
Location: Kincardine ON.
Posts: 4,452
F1R and F2 will be replaced, if Ku satellite will still be viable going forward. The XKu will for sometime be the issued LNBF going forward.

Eventually, they may revert to a standard F1/F2 (or what satellites they are replaced with) configuration, moving G1 transponders to what was vacated when the old BPSK/MPEG2 channels are shut down, if they cannot directly replace G1.

Unless they get another slot, or an XKu bird to co-locate with F2, there will not be an LNBF change.
classicsat is offline  
 
post #34 of 43 (permalink) Old 2017-10-22, 09:05 PM
Veteran
 
Join Date: Jun 2011
Location: 43° N, 81.2° W
Posts: 8,109
Shaw is planning to rent fewer transponders once their MPEG4 transition is completed. I don't think they are eliminating satellites, just going back to leasing only part of the total transponders like they did a few years ago.
ExDilbert is online now  
post #35 of 43 (permalink) Old 2017-10-24, 01:28 PM
Veteran
 
Join Date: Nov 2003
Location: Kincardine ON.
Posts: 4,452
Short term yes, within the lifetime of the current F1R, F2, and G1. I am just thinking out loud a longer term, if/when satellites are up for replacement. Of course, if Shaw Direct will be a thing then, so will satellites with more selective beams.
classicsat is offline  
post #36 of 43 (permalink) Old 2017-10-26, 08:41 PM
 
Join Date: Oct 2011
Location: Ajax
Posts: 983
IMHO, an LNB change wont be necessary, but those in the USA will no longer have Shaw Direct TV.
The new satellites will be spot-beamed into Canada only, just like G1 satellite, and the new Bell satellites.
46FD04 is offline  
post #37 of 43 (permalink) Old 2017-11-21, 08:27 PM
Rookie
 
Join Date: May 2016
Posts: 1
I would love to know the math on how many snowbirds watch their Shaw Direct for 4-6 months and won't be able to. What type of dollars would Shaw Direct lose by those subscribers going Seasonal rather than not interrupting their service as they have these last few years.

I think I know the answer as I look up this months bill and an additional $7 charge.
bammer21yeg is offline  
post #38 of 43 (permalink) Old 2018-02-28, 12:05 PM
Rookie
 
Join Date: Feb 2018
Posts: 4
I have recently purchased a used Winegard SK-7003 automatic roof mount for my rv. I cannot tell which lnb is on the dish. It looks like the regular dual quad but, half of the stations do not come in. I am thinking the lnb may be an xku. There is no tag on it to say what it is, only a bar code strip with a serial number.

Is this likely an xku lnb if I only get half the stations? Mostly the lower hd channels and the 700 + french channels are what comes in.

I am using 600 and 630 receivers. I hesitate to convert to the xku until I get back home so that I can change my other 2 dishes to the xku as well. I am reading that I will need to call SD once I have changed them to get the newer programming guides and maps. Is there any chance that a receiver will update on its own when hooked to the xku? I ask because the 600 wanted to download an update of some kind when I first attached it to the SK-7003. It never completed because I had to turn it off and it is now back to a quad lnb.
roy.herman is offline  
post #39 of 43 (permalink) Old 2018-03-05, 03:13 PM
 
Join Date: Apr 2008
Location: Rimouski QC & A Southern Province
Posts: 141
@ roy.herman

The condition you describe is exactly the same as what I experienced when I replaced my quad LNB with a triple xKu LNB and BEFORE I had the channel map changed by Shaw.

The older triple xKu LNBs' "eyes" were more elongated than the quad's, but the xKu LNBs that I recently purchased are almost identical in appearance to my old quad. So I don't think there any way to tell which it is if the sticker has been removed from the LNB's case.

Here's something you might try to answer your question: On you remote, enter Options >1 >1 >2 >2. This should bring up a menu that will allow you to (temporarily) change your channel map. If your receiver is set for the quad LNB then the current channel map will show as Q4C(<a four digit number>). You can then change the channel map to the xKu by selecting X4C(<a four digit number>). If you change the channel map using this feature and you then receive all your programming, you will know that that the channel map you have does not match the LNB type. (Again, this menu only allows a temporary change; sooner or later, it will change back automatically).

For example, when I had the quad, my then-current channel map showed Q4C(4321). When I had Shaw change the map, it showed X4C(4320). Your four-digit numbers may be different than mine.

Another possibility is that your LNB and your channel map agree with each other, but the electronics in the LNB are defective, preventing it from switching when you select a channel that comes from the other satellite.

I'm not familiar with the automatic mounts, but is it possible that your dish is mispointed?

I do not believe that Shaw will perceive that your receiver and LNB are mismatched, if such is the case, and change the channel map automatically. I know mine didn't, and the last time I watched an installer do a change, he had to call Shaw also in order to get the map changed.

Last edited by joshuals; 2018-03-05 at 03:15 PM. Reason: Grammar
joshuals is offline  
post #40 of 43 (permalink) Old 2018-04-19, 06:22 AM
 
Join Date: May 2013
Posts: 169
Does anyone know when a change is made via options 1-1-2-2 if it is only that particular receiver which is affected or is it the complete account (meaning all receivers listed on the account)?

Thanks !
goalsgo is offline  
post #41 of 43 (permalink) Old 2018-04-19, 12:12 PM
 
Join Date: Jul 2002
Location: London, Ontario
Posts: 1,377
Only that particular receiver. Consider it a trouble shooting step as it is not a permanent change to the receiver it is made on. It can only be changed permanently by getting Shaw Direct to make the change.

LONSat
LONSat is online now  
post #42 of 43 (permalink) Old 2018-04-19, 09:11 PM
 
Join Date: May 2013
Posts: 169
Understood. Thank you LONsat.
goalsgo is offline  
post #43 of 43 (permalink) Old 2019-08-17, 05:55 PM
 
Join Date: Nov 2007
Location: Hepworth Ontario
Posts: 97
Quote:
Originally Posted by LONSat View Post
Only that particular receiver. Consider it a trouble shooting step as it is not a permanent change to the receiver it is made on. It can only be changed permanently by getting Shaw Direct to make the change.
Will this channel map temporary change work with 800 and older 600 series receivers?
ronycoca is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Canadian TV, Computing and Home Theatre Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools Search this Thread
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome