Rogers HD Box & Volume Control - Canadian TV, Computing and Home Theatre Forums
 

Go Back   Canadian TV, Computing and Home Theatre Forums > Canadian Internet, Phone, TV and Wireless Service Providers > Rogers Communications > Rogers Cable TV: HD PVR Discussion

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes

Old 2010-10-31, 08:24 AM   #1
DJES
Rookie
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 4
Default Rogers HD Box & Volume Control

Hi,

Issue is:

Sony Bravia HDTV connected correctly w/ Rogers HD Box > Volume on Sony Bravia HDTV set to 100% Max (under settings / set-up) > volume on Rogers HD Box / remote control will not work UNLESS the volume (also) on the Sony Bravia HDTV remote control is turned up (at least to a normal listening level from 18 Ft away > thehigher the volume is turned up on the Sony Bravia HDTV remote control, then the higher the volume will become on the Rogers HD Box remote control

Now: when the volume is turned off to '0' (zero) on the Rogers HD Box remote control, there is a hissing sound coming from the Sony Bravia HDTV

Rogers Rep tried to sort this out > after 15 minutes came to the conclusion that the Rogers HD Box is malfunctioning > evrything else between the Sony Bravia HDTV & the Rogers HD Box functions as it should...

Anyone else experiencing this...any solutions...or is it the Rogers HD Box...

/ DJES

PS > It says 'Rookie' under my user name....I'm not a 'Rookie' at this....

Last edited by DJES; 2010-10-31 at 08:32 AM. Reason: Added sentence
DJES is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 2010-10-31, 09:24 AM   #2
JamesK
Veteran
 
Join Date: May 2009
Location: Mississauga
Posts: 6,194
Default

Normally, you configure the STB to fixed audio output and use the receiver volume control to adjust the volume. You also have to configure the remote so that the volume control buttons control the receiver instead of the STB. Have you done this?
JamesK is offline  
Old 2010-10-31, 09:55 AM   #3
Paolo
Veteran
 
Join Date: Mar 2006
Location: Regional Municipality of Durham
Posts: 3,130
Default

Warning, if you put your TV's volume control to 100%, and you are watching cable tv, when you switch to another input, like lets say a DVD or VCR, you will risk having the volume extremely LOUD, it may pierce your ears.

To avoid this, you can have your TV control the volume from the rogers box, there is a setting in the rogers box called "Fixed" under audio, right now you have it to variable. if its fixed, the sound coming into your TV from the devices like dvd, cable box and vcr will be pretty consistant, and you will only need one remote to adjust the volume, which to me makes sense and is a lot easier to cope with..
Paolo is offline  
Old 2010-10-31, 10:02 AM   #4
57
Moderator
 
Join Date: May 2002
Location: Toronto, Rogers, 9865 & 8300-eHDD, Panasonic TCP65S1, Denon AVR4310Ci; Sony KDL40W3000, 8300-eHDD
Posts: 52,560
Default

1. As mentioned above, you need to use the "fixed" setting in the Rogers STB. If you use variable, then the signal to noise ratio gets very low at low volumes, hence the hissing/hum since the noise is almost all that's getting through.

2. You then programme the Rogers remote to control the TV's volume - I believe called global volume lock. The instructions are in the Rogers remote's operating manual. Discussed in the following FAQ, post 5. Remember to turn the TV's volume down first - to about 20 say.

http://www.digitalhome.ca/forum/showthread.php?t=17719


See also the following post, useful for those new to the forum - FAQs, Search Tips, Optimization, etc:

http://www.digitalhome.ca/forum/showthread.php?t=57741

Your post was moved to the Rogers forum.
__________________
57's Optimization Services (Home Theatre Optimization) . . . . 57's Home Theatre (Latest equipment & photos)
57 is offline  
Old 2010-11-01, 06:43 AM   #5
DJES
Rookie
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 4
Default

Quote:
Originally Posted by JamesK View Post
Normally, you configure the STB to fixed audio output and use the receiver volume control to adjust the volume. You also have to configure the remote so that the volume control buttons control the receiver instead of the STB. Have you done this?
Hello James K,

Short & Sweet...yeah, you're a veteran...configure the STB to 'Fixed Audio' (which previously wasn't > Initially I used the left & right audio connections right beside the component 1 (one) cable connections... As well, aside from Global Volume Programming', which was previously done, > maximize the volume on the Rogers HD Box > NOW...the volume control on the Roger remote controls the Sony HDTV volume like it normally should...leaving the Sony HDTV volume at '0' zero on the Sony HDTV remote control and also under settings / set-up on the Sony HDTV itself.

I read thoroughly thru the manuals again & o where does it state this ( use 'Fixed Audio Connections') in either of the Sony HDTV manual or the Rogers manual. Never the less...Hats off to yourself , Paolo and 57 Moderator whom replied....

"Thanks" !!!

PS > Absolutely 'ZERO' hissing from the Sony HDTV > gone!! > non-existant!!
DJES is offline  
Old 2010-11-01, 07:00 AM   #6
DJES
Rookie
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 4
Default

Hi Paolo,

Short & Sweet...'Fixed Audio' connections. It works. I read again both the Sony manual and thr Rogers manual, no where does it state anything on connecting to 'Fixed Audio'. Never-the-less, I also reprogrammed the Rogers remote control. Volume is now controlled (as it should be) by the Rogers remote (leaving the Sony remote control volume at '0' zero. Maximize the Rogers HD Box volume at 100% > volume control functions normally and absoulutely no more hissing what-so-ever!!

Yourself, James K and 57 are all a GENIUS!!

Thanks!!
DJES is offline  
Old 2010-11-01, 07:01 AM   #7
DJES
Rookie
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 4
Default

Hi 57,
Short & Sweet...'Fixed Audio' connections. It works. I read again both the Sony manual and thru Rogers manual, no where does it state anything on connecting to 'Fixed Audio'. Never-the-less, I also reprogrammed the Rogers remote control. Volume is now controlled (as it should be) by the Rogers remote (leaving the Sony remote control volume at '0' zero. Maximize the Rogers HD Box volume at 100% > volume control functions normally and absoulutely no more hissing what-so-ever!!

Yourself, James K and Paolo are all a GENIUS!!

Thanks!!
DJES is offline  
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -4. The time now is 07:04 AM.

Search Digital Home

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.