Backup or Mirror SSD to magnetic drive?? - Canadian TV, Computing and Home Theatre Forums
 

Go Back   Canadian TV, Computing and Home Theatre Forums > Consumer Electronics and Home Computing > Home Computing

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes

Old 2011-12-26, 02:19 PM   #1
Moose57
 
Join Date: May 2009
Location: Near the Hills
Posts: 632
Default Backup or Mirror SSD to magnetic drive??

Any best practice advice on how to backup or mirror a new SSD to a traditional magnetic drive?
This is for cases where the SSD blows out and one stlil needs to boot an OS.
Or to make for a quick recovery following a replacement.

If a true mirror, would the performance of the SSD slow down due to the read/write speed differences?
Are we best to just keep a current, but semi-offline image?
What S/W (Acronis?) would you recommend to maintain some reasonable clone?

I just bought a new Intel Series 320 SSD 160 GB and will fresh load the WMC 7 that is becoming an appliance to replace all STB and cut the cord.
Adding a UPS as well, since the OTA signal is unlikely to go out during a local power fail.
Moose57 is offline   Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 2011-12-27, 02:37 AM   #2
Nuje
Veteran
 
Join Date: May 2002
Location: A charted un-desert isle
Posts: 2,465
Default

I know you're on a Windows machine (being that you reference Acronis), but I have the identical SSD (Intel 160GB) in my iMac, and I've done all sorts of mirror, copies, restores, Time Machine, etc. to/from it, and it acts just like any other hard drive.

I'd suggest that it'd be similar on a Windows machine - whatever you'd do to backup your spinning HD, do the same with your SSD (by the way, the likelihood of a fatal crash of your SSD is far lower than your spinning platters drive).
Nuje is offline   Quick reply to this message
Old 2011-12-27, 09:23 AM   #3
hugh
Member #1
 
Join Date: Dec 2001
Location: Toronto
Posts: 47,716
Default

Backup just like a regular drive.

If you want to mirror then you really should get an identical drive.
__________________
As of January 2012, I am no longer the owner of the Digital Home website. My comments and opinions are my own and not those of the current site owners.
I have disabled private messaging so for personal inquiries contact me at the Hugh Thompson website or via twitter.
hugh is offline   Quick reply to this message
Old 2011-12-27, 09:59 AM   #4
classicsat
Veteran
 
Join Date: Nov 2003
Location: Kincardine ON.
Posts: 4,283
Default

If it is the only drive, archive an image of system in an ideally configured state, and regularily backup data, or use network storage for data.

For an SSD/HDD system just image the SSD. The HDD you can mirror or backup.
classicsat is offline   Quick reply to this message
Old 2011-12-27, 12:08 PM   #5
ScaryBob
Veteran
 
Join Date: Feb 2009
Location: The Dandelion City
Posts: 7,133
Default

Mirroring will impact performance, especially to a magnetic drive. Scheduled or continuous backups are the way to go. I do automated daily backups but, if you stand to lose important work in progress, you may want to do continuous backups. I also make a separate, manual backup before running Windows update or installing any other major software updates.

The most popular software choices are Macrium Reflect Free, Easeus Todo Backup Free, Paragon Backup & Recovery Free and Acronis True Image Home. Easeus is basically a clone of Acronis so you might want to try that. Macrium Reflect works fine but has a less intuitive user interface. Acronis TI has become very buggy as features were added but the basic functions are still OK.
__________________
At 20 I had a good mind. At 40 I had money. At 60 I've lost my mind and my money. Oh, to be 20 again. --Scary
ScaryBob is offline   Quick reply to this message
Old 2011-12-27, 03:19 PM   #6
Moose57
 
Join Date: May 2009
Location: Near the Hills
Posts: 632
Default

Thanks guys. You have answerd my fear about mirror performance.
so backup is fine.
I know the SSD looks like a standard HD.
The magnetic will be in the system with an image and serve as a secondary boot device.
Remember, this HTPC is being tund into an appliance and must have solid reliability and performance for WAF after we cut the cord.

There will be a local storage drive for TV buffer and DVR Reordings as well as the WHS lan connection.

I have tons of small HD's for boot/OS.

Now I just need to figure out how to make SecondRun.TV create some channels to the Canadian TV Website video feeds that I don't get OTA, like HGTV, DIY, etc.
Moose57 is offline   Quick reply to this message
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Canadian TV, Computing and Home Theatre Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -4. The time now is 07:48 AM.

Search Digital Home

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.