Videotron: SA Explorer 8300HD with external HDD Discussion and Issues - Page 5 - Canadian TV, Computing and Home Theatre Forums
 

Go Back   Canadian TV, Computing and Home Theatre Forums > Canadian Internet, Phone, TV and Wireless Service Providers > Videotron

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes

Old 2011-08-04, 04:40 PM   #61
RedP85
Rookie
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 3
Default

Just curious, does anybody still have an eHDD working fine with the 8300HD ?

I unplugged mine couple months ago because of this "no acces" of records in the eHDD..

And with the new units on the market, I doubt anything will get solved with the 8300HD.
RedP85 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 2011-11-09, 06:32 PM   #62
Gigggler
Rookie
 
Join Date: Sep 2011
Location: mtl
Posts: 10
Default explorer 8300hd expander drive problem

Just wonderding if anyone experienced the same problem as me and can offer a solution. I own an explorer 8300hd and recently purchased an expander drive which was suggested on this site (WDBABT0010HBK-NESN 1TB MyBook AV DVR Expander). I followed the instructions posted to connect it to my PVR. Now what I am noticing is that some of the shows I program my PVR to record (and I do see the red light on the pvr indicating the program being recorded) never show up on the list of recorded shows. I tried to unplugg the pvr and reconnect the expander drive but the same problem is still there (some of the recorded shows show up on the list option others dont). Does anyone have any ideas to fix this?

(yes I did get a message on my pvr that the expander drive is compatible and yes I did format it)

Thanks
Gigggler is offline  
Old 2011-11-09, 07:01 PM   #63
57
Moderator
 
Join Date: May 2002
Location: Toronto, Rogers, 9865 & 8300-eHDD, Panasonic TCP65S1, Denon AVR4310Ci; Sony KDL40W3000, 8300-eHDD
Posts: 52,314
Default

Your post was moved to this existing thread. Check your signal strength and S/N ratio and check your connection (RF-coax cable) to the STB - you may have loosened it when you added the eHDD.

http://www.digitalhome.ca/forum/showthread.php?t=17719

Also delete/redo any recordings that don't record.
__________________
57's Optimization Services (Home Theatre Optimization) . . . . 57's Home Theatre (Latest equipment & photos)
57 is offline  
Old 2011-11-09, 08:28 PM   #64
Gigggler
Rookie
 
Join Date: Sep 2011
Location: mtl
Posts: 10
Default

I had the tech guys from videotron pass by earlier last month so its not a signal issue. Seems more like an issue that I am unable to access the programs that were recorded on the explander drive. Was hoping smeone experienced the same problem and managed to fin a sollution.
Gigggler is offline  
Old 2011-11-09, 11:34 PM   #65
57
Moderator
 
Join Date: May 2002
Location: Toronto, Rogers, 9865 & 8300-eHDD, Panasonic TCP65S1, Denon AVR4310Ci; Sony KDL40W3000, 8300-eHDD
Posts: 52,314
Default

Did you actually check your signal strength & S/N? What someone did last month has nothing to do with your signal now. Check it and report back. I'm not saying that's the issue, but it can often be.

You could also disconnect the eHDD for a short time and see if the problem surfaces. If it does, then it's nothing to do with the eHDD.

The index for the recordings is on the iHDD, so if it's not there, then something else went wrong and the programme never recorded properly. This has been reported at Rogers several times, both with and without an eHDD. If the programme is on the index and then you can't watch it - the PVR goes to the DVR screen - then you have an eHDD issue, or the connection to the eHDD is not good, or there's an enclosure issue. The SATA connection is not very solid, so make sure it's connected well at both ends and not "hanging" and make sure the drive is properly seated in the enclosure if you care to take it apart.

Also, which recordings are affected? If you're recording the US channel that is simsubbed by the Canadian channel, you should record the Canadian channel instead to avoid these issues. This simsub issue has also been reported on Rogers.
__________________
57's Optimization Services (Home Theatre Optimization) . . . . 57's Home Theatre (Latest equipment & photos)
57 is offline  
Old 2011-11-10, 11:15 AM   #66
Gigggler
Rookie
 
Join Date: Sep 2011
Location: mtl
Posts: 10
Default

Thank you very much for all the information you provided me
Gigggler is offline  
Old 2011-11-11, 11:31 PM   #67
Barrage
Rookie
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 2
Default 8300HD and External HDD (WD Mybook AV)

Hi all,

Just thought I'd pass on my experience. After connecting MyBook, I was asked to format it and all went well. 8300 recognized the disk space, but recorded shows did not appear on list. After disconnecting HDD to isolate issue I got continuous freezing of picture and sound and frequent loss of PVR functions.

I found that multiple cold boots (3 or 4) successfully resolved that issue (1 or 2 did not do it)

Reconnecting eSata drive and reformatting drives with the HD8300 utility DID NOT resolve anything (even multiple formats).

Finally read somewhere that the WD esata cables did not work with the HD8300, so I bought a new one from Access Electonics in DDO. (Physical appearance of the cable is different from the WD cable while the connectors are essentially the same) . (Blue Diamond cable at a cost of about $11)

After installing with new cable, I performed a reformat, and immediately noticed a difference in the sounds of the drives formatting. Once complete retested and everything appears to be working perfectly.

Hopefully that experience might help someone else. I was ready to smash the expander.

Good luck
Barrage is offline  
Old 2011-11-18, 10:20 PM   #68
Barrage
Rookie
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 2
Default Further to HD8300 and Mybook AV

Just an update,

It seems that all works well until the PVR goes into sleep mode, then the system does not see the external drive without a cold boot. I am contemplating using the external drive for target practice.

Am renting the newer model of the PVR from Videotron, and may try the external drive on that.
Barrage is offline  
Old 2011-11-28, 07:41 PM   #69
richardpou
Rookie
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 1
Default Scientific Atlanta 8300HD-External Hard Drive

Hello,

Since December 2006, I own a Scientific Atlanta Explorer 8300HD Personal Video Recorder (160GB internal hard drive) being marketed by Videotron.

In December 2007, I've purchased a Vantec NexStar 3 (3.5 HDD enclosure) equipped with an eSata connection with a 500 GB Western Digital Caviar Green hard drive. It has worked fine for about 18 months then it suddenly stopped. I had to go through a Return Merchandise Authorization (RMA) procedure with Western Digital to have the HDD replaced without any charge.

Again, it was working perfectly until last week. Now when I watch recorded programs on the external drive, playback is sometimes choppy, unstable or the image stops for a while. It seems that the problem is again related to the external hard disk drive.

Since the enclosure has to stay ON at all times, I was told that the problem is most likely related to the absence of cooling on the Vantec NexStar 3 (3.5) enclosure causing damage to the hard disk following a long term use.

Have you received any comments from members regarding this issue? This is the second 500MB hard drive to be replaced.

I was suggested to purchase a Seagate Constellation ES 500 GB, SATA interface (Model #ST500NM0011) which is designed for intensive use. Anybody has had an experience with this hard drive model used with SA 8300HD PVR?

Your assistance in resolving this issue is greatly appreciated. Any suggestions or recommendations would also be appreciated.

Last edited by 57; 2011-11-28 at 11:31 PM. Reason: Moved to existing thread, please read earlier posts
richardpou is offline  
Old 2012-03-04, 08:23 PM   #70
apilon
 
Join Date: Jun 2004
Location: Montreal
Posts: 72
Default sa8300 hard drive fail

I have a SA8300HD that is giving the message that there is a problem with the disk and recording or playing a taped program is not available. I have also a 1T external drive attached to it. The data on it also can't be accesed because (based on my understanding) the index of the external hard drive resides on the 8300's hard drive. Since this is damaged, data on the external drive is not accesible. Am I wrong?

Can the data that is now on the external hard drive be accessed through anything (my laptop or the new PVR 8642) if the index is on the old 8300?



If I can get the 8300 to work, can i burn Dvds of the programs that I really want to keep, that are now on the 8300 hard drive and the external hard drive. Also I would like to burn dvds of some programs that I have on the new PVR 8642 (. I have the feeling that the PVRs do not last very long, so I need somehow to back up my recordings.

3. What is the best equipment to burn dvd from the old & new PVR.? and how do you connect it.


Thank you

Alain

Last edited by 57; 2012-03-04 at 11:46 PM. Reason: Moved to existing thread - check out the links in post 2.
apilon is offline  
Old 2012-03-04, 11:43 PM   #71
57
Moderator
 
Join Date: May 2002
Location: Toronto, Rogers, 9865 & 8300-eHDD, Panasonic TCP65S1, Denon AVR4310Ci; Sony KDL40W3000, 8300-eHDD
Posts: 52,314
Default

1. If the index is damaged, you cannot access any recordings. When you get a message like you did, the HDD is usually shot.

2. The recordings are encrypted, so you cannot access directly.

3. You can copy, if you get it working. Here's a thread listing several options in the links in post 1 - it's from Rogers, but most of it applies:

http://www.digitalhome.ca/forum/showthread.php?t=50162
__________________
57's Optimization Services (Home Theatre Optimization) . . . . 57's Home Theatre (Latest equipment & photos)
57 is offline  
Old 2012-07-26, 10:23 AM   #72
martyhs
Rookie
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 19
Default

I have the original 8300 PVR and a 500 GB Western Digital DVR Expander which has been working fine for several years. For the past week or so the pvr is not able to play shows recorded on Expander. The shows show up in the listing but when I try to play them all I get is the Playback Channel screen. Anyone else having this issue?
martyhs is offline  
Old 2012-07-26, 10:29 AM   #73
57
Moderator
 
Join Date: May 2002
Location: Toronto, Rogers, 9865 & 8300-eHDD, Panasonic TCP65S1, Denon AVR4310Ci; Sony KDL40W3000, 8300-eHDD
Posts: 52,314
Default

Check your SATA cable, do a reboot. Your post had nothing to do with the thread where you posted, so it was moved to this thread. Here's a "check list" from the Rogers thread:

http://www.digitalhome.ca/forum/show...23773&page=196
__________________
57's Optimization Services (Home Theatre Optimization) . . . . 57's Home Theatre (Latest equipment & photos)
57 is offline  
Old 2012-07-26, 11:29 AM   #74
martyhs
Rookie
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 19
Default

Thanks. Tried several reboots with no success. Have disconnected eHDD to test if PVR works properly alone in order to isolate the problem.
martyhs is offline  
Old 2013-03-29, 09:57 AM   #75
barbu1977
Rookie
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 2
Default

This forum has been a great help.

I just fixed a old SA8300HD with a refurbished ST3160215ACE. They can be found online at 23$ shiping included. I don't expect it to last an eternity, but anything over a year is bonus.
barbu1977 is offline  
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -4. The time now is 12:02 AM.

Search Digital Home

Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.