Android Market in Canada - Canadian TV, Computing and Home Theatre Forums

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread Display Modes

post #1 of 24 (permalink) Old 2009-12-28, 02:38 PM Thread Starter
Rookie
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 18
Thumbs down Android Market in Canada

Has anyone found out the REAL reason why Canadians are unable to access the full Android Market from Canadian devices? I'm tired of finding a great app in a trial version and then not being able to pay for the full upgrade because I can't access that part of the market. I've even contacted developers directly and have been told that the market is the ONLY way to get the full version of their own creations!

Stories I've heard so far:
1. Google Checkout is the only way to pay and Canadians can't create an account. (BS, because I have one).
2. CRTC regulations prohibit the the full market. (Again, probably BS because iTunes is freely available here)
3. Canadian carriers (read: Rogers) are blocking the full market because they don't get a share of the sales.
4. Google is blocking access because Canadian carriers want a share of the sales.
5. A combination of 3 and 4.

Even Canadian developers are blocked from submitting apps for sale on the Market. Thank heavens for secondary markets like the SlideMe Mobentoo Marketplace.

I am aware that a rooted phone can obtain access to the full market, but at this point, my device, the LG Eve, has only just been rooted and full access to the phone is yet to be obtained.

Suggestions and comments are more than welcome.
HoggerJeff is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 24 (permalink) Old 2009-12-28, 02:48 PM
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 450
I have no idea. It's stupid, really. The only option is to root and use MarketEnabler or whatever but you shouldn't have to do that in the first place. I can't understand why Google isn't making introducing the paid market worldwide a priority. If they want Android to take off following the success of the iPhone and the Apple App Store, they better ramp it up before it's too late.

On the flipside, it does take away my urge to spend money on pointless apps.
Anteater is offline  
post #3 of 24 (permalink) Old 2009-12-28, 02:53 PM Thread Starter
Rookie
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 18
Quote:
On the flipside, it does take away my urge to spend money on pointless apps.
I hear ya, but if I'd known about these problems sooner, I'd have just stuck with WinMo and got myself another unlocked HTC or something....
HoggerJeff is offline  
post #4 of 24 (permalink) Old 2009-12-28, 04:14 PM
Veteran
 
Join Date: May 2007
Location: OTTAWA
Posts: 3,165
Cooked ROMS is what has kept me going with my htc diamond

Licenced HVAC TECH: "Without seeing your problem i can only offer suggestions, no warranty is included with my advice"
TKG26 is online now  
post #5 of 24 (permalink) Old 2009-12-28, 09:16 PM
 
Join Date: Sep 2005
Location: Thornhill, ON
Posts: 747
When the Skype app was unavailable from iTunes in Canada it had to do with licensing; i.e. Skype didn't have a licence for Canada for some software the app used. The absence of the licence can be because the developer hasn't secured Canadian patents so restricts its use in Canada. Once that aspect is resolved, the software can be licensed and "sold" here. It may only be a bit of software within a larger app, but it can be enough to block things.

Sometimes the simple answer - cell phone carriers are all evil - is not the right answer.
outinthornhill is offline  
post #6 of 24 (permalink) Old 2009-12-29, 01:03 PM
 
Join Date: Dec 2003
Posts: 228
Here is a blog post on the topic that states that Google is the one holding this up:

http://androinica.com/2009/12/28/set...=Google+Reader
gnunn is offline  
post #7 of 24 (permalink) Old 2009-12-29, 04:06 PM Thread Starter
Rookie
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 18
Quote:
Cooked ROMS is what has kept me going with my htc diamond
My old HTC TyTN II (ATT Tilt) had a wonderful ROM that I put on. I'd still be using that phone if the microsd slot hadn't gone on me. Needing a new phone, and not having the dinero for the unlocked one that I wanted, I went to Rogers and renewed gambling on the Android platform.

Probably would have been a good idea on a US carrier, but it's not turning out well here....
HoggerJeff is offline  
post #8 of 24 (permalink) Old 2009-12-29, 10:33 PM
 
Join Date: Jan 2007
Location: Coquitlam, BC
Posts: 926
If the problem about paid apps lies with Google, presumably if I put my AT&T SIM card into my unlocked LG Eve the next time I'm across the border, I should be able to download those apps?

I didn't realize there was a problem here in Canada when I first unlocked the phone, otherwise I could have tested it then.
Stargazer is offline  
post #9 of 24 (permalink) Old 2009-12-30, 03:39 AM Thread Starter
Rookie
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 18
Quote:
If the problem about paid apps lies with Google, presumably if I put my AT&T SIM card into my unlocked LG Eve the next time I'm across the border, I should be able to download those apps?
That might work. Did you get your Eve from an outside source? Mine came from Rogers, so it's locked to them... my ATT sim won't do me any good.
HoggerJeff is offline  
post #10 of 24 (permalink) Old 2009-12-30, 11:05 AM
 
Join Date: Jan 2007
Location: Coquitlam, BC
Posts: 926
I bought an unlock code off of ebay for $6 to unlock my Roger's Eve that I picked up earlier this month.

Worked no problem, although I had to stop into an AT&T store so they could enter the APN settings on the phone to access the 3G network. Telephone support had no idea what I was talking about, but the person at the store knew as soon as I showed him the screen.
Stargazer is offline  
post #11 of 24 (permalink) Old 2010-01-02, 01:49 AM
 
Join Date: Nov 2008
Posts: 300
Quote:
Originally Posted by HoggerJeff View Post
That might work. Did you get your Eve from an outside source? Mine came from Rogers, so it's locked to them... my ATT sim won't do me any good.
You said full access to the market is restricted. How much of the market can be accessed?
GSMfan is offline  
post #12 of 24 (permalink) Old 2010-01-02, 12:04 PM
 
Join Date: Jan 2007
Location: Coquitlam, BC
Posts: 926
Only free apps are available, meaning if you like the "light" version of an app, you have no ability to buy and use the full version.
Stargazer is offline  
post #13 of 24 (permalink) Old 2010-01-17, 02:43 PM
 
Join Date: Jan 2007
Location: Coquitlam, BC
Posts: 926
Went across the border to Washington state yesterday and stuck my pre-paid AT&T SIM card into my Rogers Android phone. The Android Market had all the apps that I could not find up here in Canada: free and paid ones.

I downloaded one of the free US-only apps (Mobile Defense) and installed it no problem. It works fine on the phone.
Stargazer is offline  
post #14 of 24 (permalink) Old 2010-01-17, 04:54 PM
Veteran
 
Join Date: May 2002
Location: A charted un-desert isle
Posts: 2,465
Does it work once you put your Rogers SIM back into the phone once your back in Canada?
Nuje is offline  
post #15 of 24 (permalink) Old 2010-01-18, 12:27 AM
 
Join Date: Jan 2007
Location: Coquitlam, BC
Posts: 926
Yes, it does work. The Mobile Defense app lets you keep track of and secure your cell phone in case it gets stolen. It's supposed to only work in the US (must have US phone number to activate), but when I inserted my Rogers SIM card back in the phone, I was notified by email that my SIM card had been replaced and that the phone was in Canada.
Stargazer is offline  
Reply

Tags
android , apps , crtc , google , rogers

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Canadian TV, Computing and Home Theatre Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools Search this Thread
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome