VHF-LO Reception on Hauppauge 1800 in WMC - Canadian TV, Computing and Home Theatre Forums
LinkBack Thread Tools Search this Thread Display Modes

post #1 of 7 (permalink) Old 2011-08-17, 08:04 AM Thread Starter
Join Date: Apr 2009
Location: Ottawa
Posts: 502
VHF-LO Reception on Hauppauge 1800 in WMC

Three tuners in my household and I am only I having problems with the Hauppauge 1800 receiving a VHF-LO digital channel (CH 6). I am using Windows Media Center and the signal strength indicator is between 5/6 and 6/6 for that channel, but when I tune to it, WMC tells me "no service available". All the other channels are receiving fine and when CH6 was still an analog channel, the receiption was as good as an analog channel could get.

Anyone else having a similar problem?
RamKat is offline  
Sponsored Links
post #2 of 7 (permalink) Old 2011-08-17, 08:22 AM
Join Date: Feb 2005
Location: Hamilton: Garth and Rymal
Posts: 600
Can you manually enter the channel data into Windows Media Center? I had a similar problem in getting CHCH 11.1 after it changed on my two media machines (both using a HVR-1250). I had TSReader on one machine, and it could lock onto the channel, but MediaPortal wouldn't.

In MP's TV configuration screen, I ended up manually enter CHCH's channel information that I was able to extract from TSReader. Everything works great now.

Hope that helps.

Mayhem Creations-"The Art Of Emotional Creation"
sites.google.com/site/maycreates/Home -for viewing all my DIY projects
Marbles_00 is offline  
post #3 of 7 (permalink) Old 2011-08-17, 10:31 AM
Join Date: Sep 2008
Posts: 108
Since it's a VHF channel I would be inclined to suspect antenna problems, but if you say you're getting the signal then that wouldn't be the case. Does WinTV show the channel? (Since you have a Hauppage I assume you also have the WinTV software.) If so then it's something specific to WMC.

If that's the case then it's possible that the info it downloaded has one of the technical specs wrong for the channel. Unfortunately, there doesn't seem to be any way to manually enter digital channels in WMC. It is possible to "scan for more channels." Since you've been using the analogue it may only be trying to find the analogue signal and not the digital signal. Re-scanning might help find the digital signal.

I've also found that the WMC signal indicator is useless. It will often show channels at 4 bars that don't come in at all as well as ones that come in fairly well. Use the Signal Monitor for WinTV to get an accurate idea. It gives a range from 0 to about 32.
writerpatrick is offline  
post #4 of 7 (permalink) Old 2011-08-17, 10:34 AM
Join Date: Oct 2002
Location: Milton, ON
Posts: 704
Media Center is sensitive to improper information in the PSIP, was a significant issue when many of the local stations initially came online and I expect it to be an issue with the transition as well. If it comes in everywhere else but not Media Center, it's probably a PSIP issue that the station engineer will need to fix.

pnear is offline  
post #5 of 7 (permalink) Old 2011-08-18, 06:54 PM
Join Date: May 2007
Location: Orleans, ON
Posts: 1,249
CIII-Ottawa went from 50kW to something like 3kW when it switched to digital. I used to get a fair to good signal when it was analog and now i don't get anything.

Lots of us have lost Global reception in Ottawa.
Global Ottawa DTV Transition - Aug. 16, 2011 - update in Post #331
flavoie is offline  
post #6 of 7 (permalink) Old 2011-08-29, 11:14 PM Thread Starter
Join Date: Apr 2009
Location: Ottawa
Posts: 502
Looks like the issue is with WMC

I reported earlier about having a problem receiving a ATSC signal on VHF-LO (Global in Ottawa, Canada) with a Hauppauge TV tuner card using WMC. I ordered the latest version of WinTV and WinTV easily tuned to 6.1. Also tried it with the USB 950Q and no problem. So it must be an issue with WMC in Canada.
RamKat is offline  
post #7 of 7 (permalink) Old 2011-09-01, 04:13 PM
Join Date: Oct 2002
Location: Milton, ON
Posts: 704
It is an issue with the PSIP in the stream from Global. They are aware of the problem and are making changes across Canada to fix their transmission.

Media Center is more sensitive to this problem than other receivers.
pnear is offline  

Quick Reply

Register Now

In order to be able to post messages on the Canadian TV, Computing and Home Theatre Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:


Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.

Thread Tools Search this Thread
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes
Linear Mode Linear Mode

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome