Sorting out the signal levels - Canadian TV, Computing and Home Theatre Forums
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread Display Modes

post #1 of 7 (permalink) Old 2011-02-06, 01:54 PM Thread Starter
Rookie
 
Join Date: Jan 2009
Location: Invermere
Posts: 28
Sorting out the signal levels

I have had a 630 PVR since November, and I am mostly happy with the way it works. I noticed that all my recordings of channel 256 (Global HD) had problems with the sound and video dropping out. I did some checking and found some curious results.

First off, the signal level on the "Tune in Satellite" page (Options 4 - 3 - 1), always shows the signal level on Tuner #1, even if you are watching Tuner #2, so you have to make sure on the System Status page (Options 4 - 7) which channel is on Tuner #1. Also, I noticed that on the tune-in page, it always shows satellite 'A4' regardless of which satellite is tuned. Also, the signal level on the Status page is the same as the number on the tune-in page; so my conclusion was to ignore the tune-in page once the dish is aimed; and just use the info on the status page.

So, here is what I found:
Chan 292; HD; Signal 81; Ecb/no 5.0
Chan 306;SD; Signal 57; Ecb/no 6.3
Chan 375; SD; Signal 64; Ecb/no 7.2
Chan 400; SD; Signal 58; Ecb/no 6.8
Chan 256; HD; Signal 65; Ecb/no 2.6

So probably that last Ecb/no is too low. I understand we have 2 satellites, and 2 polarizations, and HD vs SD; but I don't understand what combination yields the low signal, nor what to do about it.

Any suggestions are welcome.

Jake
eejake52 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 7 (permalink) Old 2011-02-06, 02:09 PM
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 75
Looks like the dish is pointing a little too far left (Anik F2 is further right than F1R). Give Shaw Direct a call, you probably need a installer out to realign the dish
Kartan is offline  
post #3 of 7 (permalink) Old 2011-02-06, 02:55 PM Thread Starter
Rookie
 
Join Date: Jan 2009
Location: Invermere
Posts: 28
Kartan,
Thanks for your quick answer. When you say "left", I assume you mean East, correct? Also, can you provide a bit more info on how you reached that suggestion?

In any event, I don't see how that explains the symptoms. According to this page:
http://www.lyngsat.com/hd/anikf2.html
Ch 292 & 256 are both on F2, so why is one signal 81 and the other 65?

Meanwhile, I'm down at my RV in Mesa AZ, so there won't be any Shaw Direct technician at my door any time soon. I aimed the dish, and I was very careful to peak the signal (Alt, Az, and Skew), but if there is something I missed, I'll gladly go back and re-work it.

Jake
eejake52 is offline  
post #4 of 7 (permalink) Old 2011-02-06, 05:57 PM
 
Join Date: Jun 2005
Posts: 147
How is your channel 277? I find that it my lowest, usually around 5.1.

They sent out an installer today to "tweak" my dish. I wound up losing .5 ebo on all of my channels now. Thanks for making it worse! So now, my channel 277 is 4.6 ebno
quimbysjody is offline  
post #5 of 7 (permalink) Old 2011-02-06, 06:48 PM
 
Join Date: May 2010
Posts: 76
different transponders have different signal strengths to. thats why every channel is different. when i was doing star choice we always aimed off of 583 which at the time was CMT. its been a while since i'v done satellite tho.
mtsguy is offline  
post #6 of 7 (permalink) Old 2011-02-07, 01:22 PM
 
Join Date: Aug 2010
Location: Shaw Direct Employee
Posts: 299
Quote:
Originally Posted by eejake52 View Post
Chan 292; HD; Signal 81; Ecb/no 5.0 F2 Veritical
Chan 306;SD; Signal 57; Ecb/no 6.3 F1R Vertical
Chan 375; SD; Signal 64; Ecb/no 7.2 F1R Horizontal
Chan 400; SD; Signal 58; Ecb/no 6.8 F1R Horizontal
Chan 256; HD; Signal 65; Ecb/no 2.6 F2 Horizontal
Hi Jake,

As others have mentioned, the common denominator is the F2 satellite. Vertical vs Horizontal and different transponders will make a difference to the signal on the same satellite.

With the current software, OPTIONS 4-7 is the preferred place to measure signal. Your observations on OPTIONS 4-3-1 are correct.

We've got some cool new stuff coming for OPTIONS 4-3-1 with the next download which should help you in this situation. Until then, with no recordings taking place try tuning to an F1R station, and then an F2 station. Go into OPTIONS 4-7 and tweak the dish, trying to get both Ecb/No values as high as possible.
SD 630 Support is offline  
post #7 of 7 (permalink) Old 2011-02-07, 01:33 PM Thread Starter
Rookie
 
Join Date: Jan 2009
Location: Invermere
Posts: 28
Quimsbyjody,
My reading on 277 is almost identical to 256.

SD630,
Thanks for the info. As a temporary work-around I changed the recording schedule for Glee and Bones to FoxeHD, which has a stronger signal than Global HD. Next time I'm aligning the dish, I'll use your method of peaking both signals. In the longer term, I'll have to find a 75e dish & LNBF.

Thanks,
Jake
eejake52 is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Canadian TV, Computing and Home Theatre Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools Search this Thread
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome